U trendu

Pikaso iz Krnjače: Angela, molim te otvori nam granice, želim da postanem slikar (foto)

„Do sada sam nacrtao Angelu Merkel, Anđelinu Džoli, Novaka Đokovića i Salvadora Dalija, a jednog dana ću sigurno nacrtati i Pikasa“, smeje se mali umetnik Fahrad Nouri.

Desetogodišnji Avganistanac je sa roditeljima i dvoje mlađe braće već dva i po meseca smešten u izbegličkom kampu u Krnjači u Srbiji, dane provodi crtajući umetnička dela. Želi da postane novi Pablo Pikaso, a tako ga i zovu: “Mali Pikaso”. Taj nadimak je zaradio zato što zna da crta i jer voli slavnog španskog slikara, jednog od najpoznatijih umetnika 20. veka.

Osim portreta slavnih, Nouri voli da crta porodicu i prijatelje, ali i životinje.

– Ovde u kampu se svima sviđaju moje slike. Kroz crtanje izražavam svoja osećanja, a najdraži su mi portreti ljudi. Takođe crtanje mi pomaže da prebrodim to što sam u izbegličkom kampu. Inače, niko se u mojoj porodici ne bavi umetnošću i niko me nije učio da crtam. Sve što znam sam naučio sam, a i kako se crta gledao sam na YouTubeu – rekao je Nouri.

Njegov talenat za crtanje otkrili su radnici kampa sasvim slučajno. Naime, za Novu godinu je umesto slatkiša tražio bojice. Kad su mu doneli, za samo desetak minuta nacrtao je portret koji je izgledao kao pravo remek-delo i sve zaprepastio.

– Neverovatno je talentovan. Niko ga nije učio da crta, nego je sam naučio kroz igru – rekli su radnici u kampu u Krnjači.

Nouri je sa porodicom iz Avganistana u Srbiju stigao preko Turske i Grčke, gde je za 15 evra prodao jednu sliku. Želja mu je sa roditeljima da ode Švajcarsku ili Sjedinjene Američke Države, ako se otvore granice. Ipak, njegova je porodica ipak zatražila azil u Srbiji.

– Nadam se da će Angela Merkel nešto da napravi kako bi se ponovo otvorile granice i kako bismo moja porodica i ja otišli u Švajcarsku ili Ameriku – rekao je talentovani dečak.

Dodaje da bi hteo da se bavi i fotografisanjem, ali nema fotoaparat. Slikanje je ipak njegov san, a želi da nauči da svira gitaru, prenosi portal 24sata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.