U trendu

Počelo prvo advokatsko savetovanje

ZLATIBOR – Prvo advokatsko savetovanje u organizaciji Advokatske komore Beograd (AKB) počelo je danas na Zlatoboru uz učešće velikog broja advokata, ali i predstavnika drugih pravničkih profesija.
Otvarajući savetovanje, predsednik AKB-a Jugoslav Tintor rekao je da je cilj savetovanja da se razmene mišljenja o temama koje su od interesa za advokate, a o kojima će govoriti ne samo oni, već i profesori, sudije, tužioci, predstavnici MUP-a i drugih profesija.

On je dodao da ne bi smele da postoje barijere među pravničkim profesijama, a naročito ne na ovakvim skupovima.
„Želimo pristup – ne da stojimo sa strane i kritikujemo, već da kažemo šta mislimo i da čujemo druge. Kroz razgovor o jednoj temi, otvoriće se nove teme, a želimo ne zaključke savetovanja, već uverenje da idemo ka dobrim rešenjima“, istakao je Tintor.
Predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Viktor Gostiljac ocenio je da ovo savetovanje predstavlja iskorak u komorkskom radu i aktivniji pristup i rešavanju problema.

„Ovo je pokazatelj stabilizacije profesije“, rekao je Gostiljac, ističući da je AKS kao krovna komora stavila tačku na sve probleme i sukobe koji su je opterećivali prethodnih godina.
Danas, kako je rekao, AKS ima savršenu komunikaciju s regionalnim komorama, zbog čega je advokatura opet jaka i stabilna.

„To nam je omogućilo da budemo konstruktivni u razgovorima s ministarstvima i da očuvamo ustavni položaj advokature, da se dogovorimo o oporezivanju advokata i da učestvujemo u izradi zakonskih propisa“, naveo je predsednik AKS-a.
On je ukazao da će u toku savetovanja biti potpisan Protokol o razmeni podataka za postavljanje branilaca po službenoj dužnosti između AKS-a, Ministarstva pravde, Republičkog javnog tužilaštva i Vrhovnog kasacionog suda.

Ovog protokola će, kako je naveo, biti dužan da se pridržava i MUP.

„Ovim protokolom rešavamo dugogodišnji problem koji se ogledao u netransparentnom i koruptivnom postavljanju branioca po služenoj dužnosti, od čega su najviše štete imali građani čija je prava trebalo štititi“, rekao je Gostiljac.
Ti nedostaci biće otklonjeni realizacijom protokola koji će regulisati postupanje policije, tužilaštva i sudova prilikom postavljanja branilaca i punomoćnika po službenoj dužnosti.
Tim povodom, tokom savetovanja biće održana tribina o jedinstvenom „Kol centru“ (Call center) za advokate po službenoj dužnosti, ustavnom položaju advokature i zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći, inicijativi advoakture za tonsko snimanje svih suđenja u Srbiji i drugim aktuelnim pitanjima.
Ministarka pravde Nela Kuburović istakla je dobru saradnju sa advokaturom, posebno se osvrnuvši na protokol koji će biti potpisan.
Navela je i da se na putu ka postizanju evropskih standarda i unapređenja dostupnosti pravde nalazi i unapređenje primene medijacije, što je jedan od prioriteta Ministarstva pravde.

„Uloga advokature u primeni i promovisanju medijacije je od ključnog značaja. Da je i sama advokatura to prepoznala, govori činjenica da je ove godine osnovan Centar za medijaciju u okviru Advokatske akademije, kao i da su preduzeti prvi koraci u organizovanju obuka za advokate i advokate-medijatore. Upravo će prvi seminar koji je posvećen obuci advokata-medijatora, a koji sprovodi Advokatska akademija, biti organizovan u saradnji s Ministarstvom pravde“, rekla je ministarka.

Osvrćući se na unapređenje krivično-pravnog položaja advokata i njihove zaštite, ona je ukazala da je u avgustu osnovana Radna grupa za praćenje svih slučajeva napada na advokate, zbog značaja i težine problema koje će nastojati da se zajednički reše.

„Radna grupa je sastavljena od predstavnika ministarstva, VKS-a, RJT-a, MUP-a i advokture. Jedan od rezultata ove Radne grupe jeste opšte obavezno uputstvo koje je izdao Republički javni tužilac, a koje se odnosi na hitno postupanje tužilaštava u svim predmetima napada na advokate pri vršenju advokatske službe“, naglasila je Nela Kuburović.

Ona je izrazila uverenje da će članovi Radne grupe uskoro izaći i s konkretnim predlogom izmene Krivičnog zakonika, kako bi dodatno bila unapređena njihova zaštita.
Na otvaranju skupa govorili su i sudija Ustavnog suda Milan Škulić, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Vladan Petrov i predstavnici sudstva i tužilaštva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.