U trendu

Donfrid: CG i njena budućnost ključne za stabilnost regiona

PODGORICA – Nova Vlada Crne Gore trebalo bi da bude posvećena evropskim integracijama, svojim obavezama koje proizilaze iz članstva u NATO-u, ali i borbi protiv korupcije, kaže pomoćnica državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid, koja boravi u poseti Crnoj Gori.

Donfrid je u intervjuu za TVCG ocenila da su Crna Gora i njena budućnost ključne za stabilnost regiona.

„Mislim da je jasno da je nova Vlada posvećena evropskim integracijama, ispunjavanju NATO obaveza, borbi protiv korupcije i sprovođenju demokratskih reformi“, poručila je Donfrid.

Ona je dodala da veruje da SAD i Crna Gora imaju jake odnose.

„SAD snažno podržavaju evroatlanski put svih šest država Zapadnog Balkana. U prvih nedelju dana posetila sam svih šest država, a Crna Gora je moja poslednja stanica. Rekla bih da ste novu Vladu izabrali baš za moju posetu. Ne znam jeste li vi to tako predvideli, ali ni nama nije bilo jasno kako će se stvari razvijati u Crnoj Gori“, navela je Donfrid.

Istakla je da joj je bilo značajno da poseti sve partnere na Zapadnom Balkanu i bolje razume situaciju u kojoj se nalaze.

„Očigledno, te zemlje su na različitim pozicijama na putu evro-atlantskih integracija, ali ne sumnjam da su Crna Gora i njena budućnost ključne za stabilnost celog regiona“, kazala je Donfrid.

Upitana o statusu Svetozara Marovića, koji je pod američkim sankcijama zbog korupcije, ona je podsetila da je američki predsednik Džozef Bajden kao prioritet postavio borbu protiv korupcije na globalnom nivou.

„Podržali bismo izručenje Marovića iz Srbije Crnoj Gori“, rekla je Donfrid.

Osvrćući se na hapšenje Vesne Medenice, ocenila je da je nova vlada jasno posvećena jačanju vladavine prava, borbi protiv korupcije i jačanju demokratskih vrednosti.

Ocenila je i da je rat u Ukrajini pokazao da „smo mnoge stvari uzimali zdravo za gotovo, a to nismo smeli“.

„Zato osećam da je pitanje podrške zemljama zapadnog Balkana hitno dok se kreću napred na putu evropskih i evroatlantskih integracija“, ukazala je Donfrid.

SAD, kako je naglasila, uvek razmišljaju više o mogućnostima nego o izazovima.

„U svakoj zemlji zapadnog Balkana ima dosta mogućnosti i znam da je Bajdenova administracija posvećena tome da ostane angažovana u ovom regionu i radi sve što može da ohrabi dalji napredak regiona“, poručila je Donfrid.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.