Drama na Tajlandu: Dečaci u sve težoj situaciji, prva žrtva – preminuo SPASILAC

Situacija sa dečacima zarobljenim u pećini na Tajlandu pogoršana je kada su tokom akcije spašavanja, spasioci volonteri nenamerno umesto da ispumpaju upumpali dodatnu količinu vode.

Komandir akcije spasavnja Narongsak Ostanakorn rekao je da su volonteri, delujući samostalno, upumpali vodu u deo pećine koji je poplavljen i koji se trenutno prazni kako bi dečaci, zajedno sa svojim trenerom, mogli da bezbedno pređu.

„Možda veruju da su njihove tehnike efektne za vađenje podzemne vode, ali sve što nije planirano prvo moraju da provere sa nama. Trkamo se protiv vode koja se sliva u pećinu, iako smo zakrčili kanale kojima teče“, rekao je komandir, prenosi Ju-Es-Ej Tudej (USA Today).

Volonterima je ukazano na grešu koju su napravili, a zvaničnik iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tajlanda, Punsak Vungsatngiem, rekao je za „Gardijan“ da je nivo vode smanjen za 40 odsto u proteklih nekoliko dana, čime je skoro raščišćena deonica od 1.600 metara koju će dečaci morati da pređu.

Oni se trenutno nalaze oko četiri kilometra od ulaza u pećinu.

Problem i dalje prave komunikacije, dok spasioci planiraju kakve opcije imaju za izvlačenje dečaka uoči sezone monsuna, koja zvanično počinje u subotu.

Vlasti za sada nisu uspele da uspostave telefonsku liniju, a put od dečaka do površine traje nešto više od šest sati.

Narongsak je u ponedeljak rekao da su i dečaci i trener malaksali, ali inače u stabilnom stanju i potpuno zdravi.

Tom prilikom je naglasio da je glavni problem vreme i da pokušavaju da se postaraju da pećina ne poplavi.

USA Today navodi da bi idealna situacija bila da se nivo vode spusti do visine strukova dečaka, kako bi mogli da išetaju iz pećine noseći pojase za spasavanje, umesto da ih ronioci izvlače kroz duboku vodu, što bi bio izuzetno opasan poduhvat.

Problem je što pojedini dečaci ne umeju da plivaju, kao i činjenica da su pojedini delovi pećine u potpunosti poplavljeni.

„Zatražio sam 13 kompleta za ronjenje, za slučaj da moramo da ih izvodimo po ovim uslovima i kada nismo 100 odsto spremni“, rekao je Narongsak.

Iako spasioci dečake polako uče osnovnim tehnikama ronjenja, stručnjaci se brinu da bi spasavanje dečaka kroz mutne i mračne vode bilo izuzetno opasno.

„Niko nikoga neće naučiti svemu o ronjenju u pećini, ali pokušavamo da ih upoznamo sa maskama, jer je disanje u njima potpuno drugačije“, rekao je instruktor ronjenja Klaus Rasmunsen koji pomaže tajlandskim mornaričkim „fokama“.

Dečaci se zajedno sa trenerom nalaze na jednom blatnjavom odeljku iznad površine vode, duboko u pećini. Obilne padavine se očekuju u subotu, što bi većinu delova pećine učinilo jako teško ili gotovo neprohodnim.

Pojedini pećinski stručnjaci izjavili su da bi najbezbednija opcija bila da se dečacima i treneru obezbedi dovoljno zaliha, a da u pećini sačekaju kraj monsunske sezona, koja, međutim, traje do oktobra.

Vlasti istražuju i druge opcije, koje uključuju pretragu pećine i traženje drugih načina za brže ispumpavanje vode.

Milijarder i preduzetnik Ilon Mask poručio je na Tviteru da bi bio voljan da pomogne dečacima zarobljenim u pećini na Tajlandu.

Maska je jedan korisnik Tvitera upitao da li bi bio voljan da ponudi svoju pomoć u spasavanju dečaka, na šta je Mask odgovorio: „Verujem da vlada Tajlanda ima ovo pod kontrolom, ali bio bih srećan da pomognem ukoliko postoji način da to uradim“.

„Forčen“ navodi da za sada nije jasno kako bi Mask mogao da pomogne, ali podseća da postoji opcija bušenja pećine sa površine i spasavanje dečaka na taj način.

Mask je vlasnik, između ostalog, „Boring kompanije“, koja se bavi i bušenjem tunela.

(Tanjug)

Tajland:Jedan spasilac preminuo zbog nedostataka kiseonika

Tokom akcije spašavanja 12 dečaka i njihovog trenera iz pećine na severu Tajlanda poginuo je jedan spasilac.

Radi se o bivšem tajlandskom mornaričkom roniocu Saman Gunanu koji je izgubio svest dok je izlazio iz pećinskog kompleksa, u koji je dostavljao boce sa vazduhom, prenosi BBC.

„Njegov zadatak je bio da isporuči boce sa kiseonikom. On nije imao dovoljno kiseonika za sebe dok se vraćao“, rekao je jedan tajladski zvaničnik i dodao da se radi o čoveku koji je nekada radio u mornarici a sada se priključio akciji spašavanja.

„U pećini je teško. Na putu iz pećine on se udavio. Njegov kolega je pokušao da mu pruži prvu pomoć ali nije uspeo. Kada smo ga izvukli opet smo pokušali da mu pružimo prvu pomoć, ali nije reagovao, a onda smo ga prebacili u bolnicu“, izjavio je komandir tajlandskih mornaričkih foka Arpakorn Jukongku.

On je dodao i da će se operacija spašavanja nastaviti.

U akciju spašavanja dečaka uključeno je 1.000 osoba, a među njima su ronioci, vojno osoblje i volonteri.

Zvaničnici su rekli i da zabrinjava to što se nivo kiseonika u komori pećine, u kojoj se dečaci nalaze, smanjuje.

Za sada dečaci su u dobrom zdravstvenom stanju i redovno im se dostavljaju hrana i lekovi.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike