U trendu

Izraelska policija zaustavila venčanje 14-godišnje devojčice

Izraelska policija zaustavila je venčanje jedne 14-godišnje devojičice i muškarca u 20-tim godinama, samo nekolko trenutaka pre početka ceremonije u gradu Lodu u centralnom delu Izraela.

Otac nesudjene mlade, rabin zajednice Breslov Hasida, ultraortodoksnih Jevreja, koji je planirao da ih sam venča je uhapšen, prenosi britanski Indipendent.

Mladoženja je takodje pritvoren. Oni su kasnije pušteni uslovno u kućni pritvor, piše izraelski list Tajms of Izrael.

Predstavnici Ministarstva za socijalna pitanja kasnije su priznali u izjavi za Drugi kanal izraelske televizije da nema načina da utvrde da li će versko venčanje tajno biti kasnije organizovano.

U Izraelu se mogu venčavati osobe koje imaju najmanje 18 godina, a ta granica pomerena je naviše sa 17 godina 2013. Samo uz specijalnu dozvolu suda su moguća odstupanja.

U izveštaju izraelskog parlamentarnog pravnog komiteta iz 2016. bilo je 716 venčanja maloletnika u 2104 i 2015. godini, ali je samo 37 slučajeva ispitano.

„Devojčice ne mlade“, medjunarodna nevladina organizacija, čija je misija da okonča venčavanje dece širom sveta, rekla je da se devojčice često osećaju lišene osnovnih prava na zdravlje, obrazovanje i bezbednost kada se rano udaju.

„Devojčice-mlade se suočavaju s ogromnim izazovima kao rezultat udaje u detinjstvu. Izolovane, često s ograničenom slobodom, ni fizički, ni emotivno spremne da postanu supruge i majke, deca-mlade su izložene većem riziku da iskuse opasne komplikacije trudnoće i porodjaja, zaraze se sidom i da pate od porodičnog nasilja“, navodi ta organizacija i dodaje da zbog teškog pristupa obrazovanju i ograničenim ekonomskim mogućnostima one i njihove porodice češće žive u siromaštvu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.