U trendu

KCNA: Istorijski sastanak Trampa i Kima, za obnovu dijaloga

PJONGJANG – Državna novinska agencija Severne Koreje KCNA izvestila je da su američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski lider Kim Džong Un održali istorijski sastanak u demilitarizovanoj zoni koja razdvaja dve Koreje i da su se dogovorili da obnove dijalog o denuklearizaciji.

Tramp i Kim su se na sastanku u nedelju „složili da ubuduće budu u bliskom kontaktu“ i da „obnove i poguraju produktivni dijalog za novi proboj po pitanju denuklearizacije Korejskog poluostrva i bilateralnih odnosa“, navela je KCNA.

KCNA ističe da je Kim rekao da ima dobar lični odnos sa Trampom i da će takav odnos nastaviti da daje dobre rezultate, prenosi Rojters.

Severnokorejska agencija je, navodi Jonhap, dodala i da se 66 godina posle Sporazuma o primirju iz 1953. dogodio neverovatan događaj lidera Severne Koreje i SAD koji su „razmenili istorijsko rukovanje u Panmundžomu, mestu koji je poznat kao simbol podele“.

Sa osmehom na licu i ispruženom rukom, predsednik SAD dočekao je u nedelju lidera Severne Koreje na jako utvrđenom položaju u demilitarizovanoj zoni koja razdvaja dve Koreje, a potom je Tramp postao prvi aktuelni američki predsednik koji je kročio na severnokorejsko tle.

Tramp je Kimu poručio da je ponosan što je prešao preko granice.

„Ovo je veliki dan za svet“, rekao je američki predsednik.

Kim nije krio oduševljenje susretom i smatra da je sastanak iskaz volje da se eliminišu svi „nesrećni događaji iz prošlosti i otvori nova budućnost“.

Kazao je da je bio iznenađen kada je dobio poziv za sastanak od predsednika Trampa u subotu.

Uprkos tome što je Tramp prvobitno planirao da sa Kimom provede samo dva minuta, susret se pretvorio u razgovor koji je trajao duže od pola sata.

Tramp je izjavio da razmišlja da pozove lidera Severne Koreje u SAD, a moguće i u Belu kuću, preneo je AP.

„Odmah bih ga pozvao“, rekao je Tramp, na šta se Kim nadovezao rekavši da će mu biti čast da američkog predsednika pozove u severnokorejsku prestonicu Pjongjang „u pravo vreme“.

Tramp i Kim su pre ovog sastanka razgovarali u Vijetnamu u februaru, kada nisu postignuti nikakvi napreci po pitanju denuklearizacije Korejskog poluostrva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.