U trendu

Kim Džong UN traži još raketnih proba

Lider Severne Koreje Kim Džong Un zatražio je jutros dodatno lansiranje raketa u Tihi okean, dan nakon što je ta zemlja lansirala prvu balističku raketu projektovanu da nosi nuklearnu bojevu glavu, a koja je preletela deo teritorije Japana.

Pjongjang je juče lansirao raketu koja je prešla teritoriju američkog saveznika, dok Vašington i Seul izvode godišnje vojne vežbe.

Severnokorejska agencija KCNA je navela da lansiranje rakete predstavlja „pokazivanje mišića“ zbog zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje koje se završavaju sutra.

KCNA je prenela da je ispaljena raketa srednjeg dometa Hvasong-12, koju je Severna Koreja, kako je navedeno, uspešno testirala u maju i zapretila da će ispaliti u pravcu Guama.

Kim Džong Un je izrazio „veliko zadovoljstvo“ zbog lansiranja rakete, rekavši da će Pjongjang nastaviti da posmatra ponašanje SAD pre nego što donese odluku o novim akcijama, piše severnokorejska agencija.

Severna Koreja je ranije zapretila da bi mogla da ispali rakete u smeru američkog ostrva Guam u Pacifiku, dok je predsednik SAD Donald Tramop obećao Pjongjangu da će se suočiti s „vatrom i besom“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.