U trendu

„NATO na samrti, Evropa na ivici ponora“

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je u intervjuu za britanski „Ekonomist“ da je NATO na samrti, a da se Evropa nalazi na ivici ponora.

Makron je upozorio članice evropske zemlje da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u odbranu zemalja članica NATO-a.

„Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Evropa se nalazi na ivici ponora“, kazao je Makron.

On je dodao da Evropa mora da počne da strateški razmišljati o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili.

U protivnom Evropa više neće kontrolisati vlastitu sudbinu, rekao je Makron, prenosi Index.hr.

Makron je dodao da su do sada Amerika i Evropa delile interese, te da se on neumorno trudio da održi dobre odnose s predsednikom Donaldom Trampom.

Ali, smatra on, Amerika prvi put ima predsednika koji „ne deli našu ideju o evropskom projektu“ i da su, čak i ako Tramp ne pobedi na sledećim izborima, istorijske tekovine učinile svoje i razdvojile stare saveznike.

(Tanjug)

4 komentara
 1. KNEZ

  Napoleon sa „specijalnim potrebama“ u razvoju !!

 2. Anonimni

  NATO postoji zbog sebe i „otimacka je organizacija“ i to zbog nafte ili obaranja nekog rezima koji se ne svidja amerima (Irak, Sirija, Libija itd). U Africi ima dosta zemalja gde nije bas ok dekomracija i ljudska prava, ali bas im boli levo uvo jer tamo nema nafte ili drugim recima sta da se ucari. Zna se sta se krije pod tim imenom. Sto dalje od nas.

 3. Anonimni

  Budala,

  1. Kladovski Vlah

   Anonimni pola se Srbije cudi kako te Vucic nije uzeo za savetnoka.

Napišite komentar