U trendu

Mediji: Tužilac doneo odluku da podigne optužnicu za mito protiv Netanjahua

Vrhovni izraelski tužilac Avihaj Mandelblit objavio je danas svoju odluku da podigne optužnicu protiv premijera Izraela Benjamina Netanjahua za mito, prevaru i izneveravanje poverenja, nakon saslušanja, javljaju izraelski mediji.

Izraelska policija je ranije preporučila da se protiv Netajahua podigne optužnica u tri odvojena slučaja, od kojih je najozbiljniji takozvani Slučaj 4000, a tiče se donošenja propisa od kojih je imao novčane koristi telekomunikacioni gigant Bezek u zamenu za pozitivno izveštavanje o Netanjahuu na svom novinskom sajtu Vala.

U tom slučaju Netanjahu će biti optužen za mito i izneveravanje poverenja, preneli su izraelski mediji.U slučaju 1000 premijer je optužen da je primao poklone od bogatih biznismena u zamenu za političke uslge. Zbog toga će biti optužen za prevaru i izneveravanje poverenja .

Za izneveravanje poverenja će biti optužen i u Slučaju 2000 koji se tiče dogovora s vlasnikom tiražnog izraelskog lista da povoljno izveštava o Netanjahuu u zamenu za smanjenje uticaja konkurentskog dnevnika.

Odluku je tužilac doneo nakon više od dve godine istrage i to je prvi put u istoriji Izraela da se odluka o optužnici donosi protiv aktuelnog premijera.

„Vi ste povredili imidž javne službe i veru javnosti u nju“, napisao je tužilac u odluci.

„Vi ste delovali u konfliktu interesa, zloupotrebili svoja ovlašćenja dok ste imali vidu druge obzire koji se tiču vaših ličnih interesa u interesa vaše porodice. Korumpirali ste javne službenike koji su vam potčinjeni“, ocenio je.

Partija Likud premijera Netanjahua obratila se danas Visokom sudu pravde u pokušaju da u poslednjem trenutku zaustavi vrhovnog tužioca da objavi odluku o podizanju optužnice, ali u tome nije uspela. Ta konzervativna partija je rekla da je sud nije sprečio levičarske partije da se umešaju u opšte izbore zakazane za 9. april.

Netanjahu koji je premijer neprekidno od 2009. godine a bio je na toj funkciji i od 1996. do 1999. godine je više puta rekao da nije ništa loše učinio i da su optužbe istraga „lov na veštice“ koje su pokrenuli mediji i levičari da ga smene.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.