U trendu

Mišel: Uspeli smo! Imamo dobar i jak dogovor

BRISEL – Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kaže da su se „teški pregovori u teška vremena“ završili dobro za svih EU 27 članica i naorod Evrope.

On navodi da je dogovoreno da evropski budžet u narednih sedam godina bude podržan sa 1.074 milijarde evra uz 750 miljardi evra koje će biti mobilisane za oporavak ekonomija.

Lajen:Ovo je istorijski trenutak u Evropi

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da je postignutim odgovorom o budžetskom paketu EU od 1.824 milijarde evra za preiod od 2021. do 2027. godine načinjen veliki korak ka oporavku.

„Evropa ima sada veliku šansu da izađe jača iz krize. Danas smo učinili istorijski korak na koji svi možemo biti ponosni” poručila je fon der Lajen.

Makron: Postignut je istorijski sporazum za EU

EU je uspela da postigne istorijski sporazum o zajedničkim finansijskim sredstvima neophodnim da se prevaziđu izazovi pandemije kovida-19, izjavio je danas francuski predsednik Emanuel Makron, prenosi Rojters.

Prema rečima francuskog predsednika, sporazumu su prethodili „dugački i teški“ pregovori tokom kojih je bilo neophodno praviti ustupke kako bi se prevazišle razlike koje su ometale postizanje jedinstva.

Merkel: EU demonstrirala zajedništvo i odlučnost

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je danas, povodom dogovora zemalja članica EU o finansijskom planu ekonomskog oporavka, da je „EU sposobna da deluje zajednički, čak i u periodu najveće krize, kao i da je spremna da primenjuje nova rešenja u neuobičajenim okolnostima.

„To je važan signal koji šaljemo i izvan granica EU, da su zemlje članice, iako svaka zabrinuta na drugačiji način, sposobne da preduzmu akciju“, izjavila je Merkelova, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.