U trendu

Neredi na ulicama Pariza: „Opraštamo ali ne zaboravljamo“ (foto, video)

Neredi koji su započeti kao protesri podrške mladiću Teu, kojeg su navodno policajci silovali palicom, proširili su se na centar Pariza. Oko 200 demonstranata okupilo se u četvrti Barbes zbog navodnog silovanja. Zahtevali su pravdu za Tea uz povike: „Opraštamo, ali ne zaboravljamo.“

Protest se ipak pretvorio u nerede kada je deo građana počeo da pali smeće i kontejnere.

https://www.youtube.com/watch?v=2-_-UNEePY8

Portparol policije je izjavio za CNN kako su policajci bacili suzavac na učesnike kako bi ih rasterali, a jednu osobu su uhapsili. Nakon što je bačen suzavac, građani su se raširili centrom grada i po mestima koja su popularna među turistima i nastavili da izazivaju nerede.

Među znakovima koje su nosili demonstranti, posebno se isticao znak „Je**** policiju slučajno“, čime se aludiralo na izjavu policajaca koji su optuženi u ovom slučaju, a koji su izjavili kako je Teo slučajno silovan palicom u trenutku kada su mu pale pantalone i kada je seo na nju.

Mladić Teo je nakon hapšenja u bolnici i hitno operisan zbog teških analnih povreda. Odmah nakon što se saznalo za incident, protesti podrške su krenuli iz Teovog naselja i otada se šire.

Policajci su suspendovani, jedan od njih je optužen za silovanje i prekomernu upotrebu sile, a ostala trojica za primenu prekomerne sile.

Predsednik Francuske Fransoa Oland je posetio Tea u bolnici, a potom je posetio i naselje u kom je došlo do nereda, pozvao na mir i najavio kako će raditi na poboljšanju odnosa između policije i imigranata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.