U trendu

Osmani: Srbija i dalje ne prihvata realnost

BRDO KOD KRANJA – Predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani rekla je da danas tokom samita Brdo-Brioni nije razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i dodala da postoji mnogo razlika u stavovima, pre svega oko statusa Kosova.

„Srbija i dalje ne prihvata realnost da je Kosovo suverena i nezavisna država, i da je to ireverzibilno“, rekla je Osmani novinarima po završetku samita na Brdu kod Kranja i ponovila da dijalog sa Beogradom treba da se fokusira na međusobno priznavanje, i da bi Srbija u tome „trebalo da pokaže konstruktivnost“.

Ona je ocenila i da bi time obe strane napredovale na evropskom putu, a da ne može biti mira i stabilnosti bez Zapadnog Balkana u EU.

Osmani je navela da je na današnjem skupu jednoglasno usvojen zaključak da EU do kraja godine treba da realizuje obećanje o davanju vizne liberalizacije za građane Kosova.

„Nadamo se da će ta nepravda i diskriminacija uskoro biti prekinuta i da će EU ispuniti svoje obećanje, jer je Kosovo ispunilo sve svoje obaveze“, smatra Osmani.

Na pitanje da li je to podržao i predsednik Srbije ponovila je da je taj zaključak usvojen jednoglasno i da tim zahtevom niko ništa ne gubi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar