U trendu

Osumnjičeni Tunižanin živeo kod srpskog državljanina

Dok traje intenzivna potraga za Tunižaninom osumnjičenom za napad na božićni vašar u Berlinu, u nemačkim medijima danas je sve više detalja o njemu, kao i podatak da je trebalo da bude proteran iz Nemačke.

Prema pisanju „Tagešspigel-a“ osumnjičeni je u leto prošle godine podneo zahtev za azil u Kleveu. Molba je odbijena i on je trebalo da bude proteran, ali više pokušaja je bilo neuspešno.

„Špigel“ navodi da je Tunišanin, na osnovu odluke suda u Ravensburgu, priveden i zatvoren pred proterivanje.

Za sada ostaje nejasno i otvoreno pitanje da li je proterivanje i sprovedeno, pa se on kasnije vratio u Nemačku.

Tunižanin koji je osumnjičen za teroristički napad na božićni vašar u Berlinu imao je kontakt sa mrežom islamista Abu Valae, tvrde mediji.

Osumjičeni Tunižanin za kojim se vodi potraga koristio je ukupno osam različitih identiteta, navode NDR i WDR. On je 2012. stigao u Italiju, a 2015. u Nemačku, a aprila ove godine podneo je zahtev za azil. Boravio je u pokrajini Nordrajn Vestfaliji i Berlinu i imao je kontakte sa islamistima oko Abu Valae, koji je nedvano uhapšen i koji je važio za broj jedan Islamske države u Nemačkoj.

Inače Tunižanin je, prema ARD-u, pitao je jednog policijskog doušnika za oružje.

Takođe ovaj mediji navodi da je telekomunikacija Tunišanina nadzirana, ali da je on u decembru uspeo da se sakrije.

Osumnjičeni Tunišanin živeo kod srpskog državljanina

Osumnjičeni za napad na Božićni vašar u Berlinu, Tunišanin Anis A, živeo je jedno vreme kod Nemca srpskog porekla Bobana S, koji je prošlog meseca uhapšen zbog vrbovanja za Islamsku državu.

Boban S. uhapšen je sa „brojem 1“ Islamske države u Nemačkoj Abu Valaom, a njemu se prebacuje da je u Dortmundu vrbovao ljude za radikalni islam i da je podržavao Islamsku državu.

On je bio zadužen da novi regruti Oslamske države uče arapski jezik i islamske norme.

Nemačka policije je dugo vreme nadzirala Bobana S, te su 10.avgsta pretresli njegov stan.

Mediji prenose da Boban S. ima nemački i srpski pasoš, a navodi se da je uhapšen 8.novembra u sklopu veće akcije protiv pripadnika Islamske države u Nemačkoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.