U trendu

Si Đinping održao govor na 22. samitu Saveta šefova država Šangajske organizacije za saradnju

 Predsednik Kine Si Đinping ocenio je da je tokom protekle godine, kao rotirajuće predsedništvo, Uzbekistan  uradio mnogo plodonosnog rada na unapređenju saradnje u različitim oblastima Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS).

Samarkand je svetski poznati „biser Puta svile“, koji svedoči sjajnosti drevnog Puta svile. Drevni put svile dao je veliki doprinos velikom prometu roba i proizvoda na evroazijskom kontinentu, velikom širenju nauke i tehnologije, velikoj koliziji ideja i koncepata i velikoj integraciji multikulturalizma, rekao je Si u govoru na 22. samitu Saveta šefova država Šangajske organizacije za saradnju.

Takođe pruža istorijsku inspiraciju za zemlje ŠOS za postizanje mira i razvoja, dodao je.

Si je podsetio da se ove godine navršava 20 godina od potpisivanja Povelje Šangajske organizacije za saradnju i 15 godina od potpisivanja Ugovora o dugoročnom dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji među državama članicama.

Države članice Organizacije su ovih godina koristile ova dva programska dokumenta kao ideološki kamen temeljac i vodič za akciju i postepeno su uspešno istraživale novi tip rasta međunarodne organizacije i akumulirale niz inspirativnih i važnih uspešnih iskustava.

Praksa je pokazala da je „Šangajski duh“ vitalnost razvoja i rasta ŠOS, a takođe je i temeljni princip kojeg ŠOS mora da se pridržava dugo vremena. Trenutno se međunarodna situacija brzo menja. Čovečanstvo se suočava sa neviđenim izazovima. Šangajska organizacija za saradnju, kao važna snaga u međunarodnim i regionalnim poslovima, treba da neprekidno jača ujedinjenje i saradnju.

Si je rekao da kao prvo, treba povećati međusobnu podršku. „Moramo da jačamo kontakt na visokom nivou i stratešku komunikaciju, produbimo međusobno razumevanje i političko poverenje, kao i da međusobno podržavamo napore u zaštiti bezbednosti i razvojnih interesa“, dodao je.

Kao drugo, treba širiti saradnju u bezbednosti. Kina je iznela globalnu inicijativu o bezbednosti i pozvala sve zemlje da insistiraju na zajedničkoj, sveobuhvatnoj i dugotrajnoj ideji o bezbednosti. Nastavićemo napore da pokrenemo zajedničke antiterorističke manevre, kazao je Si.

Treće, treba produbiti praktičnu saradnju. Dobar život naroda svih zemalja u regionu je naš zajednički cilj. Kina se nada da će međunarodna zajednica poklanjati veliku pažnju razvoju i uspostavljanju globalnih razvojnih odnosa partnerstva, radi ostvarenja snažnog, zelenog i zdravog globalnog razvoja, rekao je predsednik Kine.

Kao četvrto, Si se založio za jačanje komunikacije u kulturi i za produbljivanje saradnje u oblastima obrazovanja, nauke, tehnologije, zdravstva i medija.

Kao peto, rekao je Si, treba insistirati na multilateralizmu. „Moramo da odlučno zaštitimo međunarodni sistem i međunarodni poredak na osnovu međunarodnog prava i da širimo zajedničke vrednosti čovečanstva. Evroazija je naša zajednička kuća. Zaštita mira i razvoja Evroazije je naše zajedničko očekivanje. Šangajska organizacija snosi važnu odgovornost. Zajedno ćemo stvoriti lepu budućnost Evroazije“, rekao je predsednik Kine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.