U trendu

Šolc u Japanu, poseta Kini nije u planu

TOKIO, 28. aprila (Rojters) – Nemačka nastoji da uspostavi što bliže veze sa zemljama koje dele demokratske vrednosti u azijsko-pacifičkom regionu, rekao je danas kancelar Olaf Šolc tokom posete Japanu.

On je u okviru svog prvog zvaničnog putovanja u pomenuti region posetio samo Tokio, a njegov dolazak u Kinu nije planiran iako je ona glavni trgovinski partner Nemačke u tom delu sveta, prenosi Rojters.

„Nije slučajno što me je moje prvo putovanje u ovaj region kao kancelara danas dovelo u Tokio“, rekao je Šolc i dodao da je to jasan politički signal da će Nemačka i EU nastaviti i intenzivirati svoj angažman u indo-pacifičkom regionu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare japanski premijer Fumio Kišida naglasio je da se dve zemlje protive ruskoj invaziji na Ukrajinu i upozorio na moguće pokušaje da se i u Aziji teritorijalne granice promene silom.

„Promena statusa kvo silom je nešto što se mora izbegavati ne samo u Evropi već i u Indo-Pacifiku, naročito u istočnoj Aziji“, rekao je Kišida.

Kišida je dodao da su dvojica lidera takođe podelila „ozbiljnu zabrinutost“ zbog događaja u Hong Kongu i stanja ljudskih prava u autonomnom regionu Sinđang Ujgur.

Šolcova poseta dolazi istog dana kada je donji dom nemačkog parlamenta velikom većinom usvojio peticiju za podršku Ukrajini, a ona podrazumeva i klauzulu kojom se poziva njegova vlada da Kini zapreti sankcijama ako bude želela da zaobiđe zapadna ograničenja Rusiji ili isporuči oružje.

Premijeri Nemačke i Japana su istakli napore da smanje zavisnost svojih zemalja od ruskog uvoza energenata.

Upitan o ruskim pretnjama da će prekinuti isporuke gasa Evropi, Šolc je rekao da se može samo nagađati da li će i kakvu odluku doneti Kremlj u ovoj situaciji i istakao da se za to treba pripremiti, a da se s tim procesom započelo još pre nego što je izbio rat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.