U trendu

Sudan: Snage bezbednosti suzavcem na demonstrante

KAIRO -Sudanske Snage bezbednosti ispalile su danas suzavac da rasteraju demonstrante u glavnom gradu Kartumu, na uličnim protestima protiv oktobarskog vojnog puča i sporazuma kojim je premijer Abdala Hamdok vraćen na položaj predsednika vlade.

Demonstranti su izašli na ulice u Kartumu, ali i u drugim sudanskim gradovima u okviru protesta u Sudanu započetih odmah nakon što je vojska preuzela vlast 25. oktobra, prenosi AP.

Lokalni aktivista Nazim Sirag potvrdio je da su snage bezbednosti upotrebile suzavac da rasteraju ljude koji su protestvovali na ulicama u blizini predsedničke palate u Kartumu, ali na video snimcima koji su dospeli na društvene mreže vide se i demonstranti kako bacaju suzavac na snage bezbednosti.

Za sada nema izveštaja o žrtvama.

Više od dve godine nakon što je u aprilu 2019. godine svrgnut s vlasti Omar al-Basir, vojni udar je prekinuo krhku demokratsku tranziciju sudanskog društva.

Premijer Hamdok je vračen na dužnost prošlog meseca u okviru sporazuma koji poziva na nezavisnu tehnokratsku vladu pod vojnim nadzorom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.