U trendu

Tereza Mej: Verujem u Bregzit, biće uspešan nezavisno od ishoda pregovora

Britanska premijerka Tereza Mej odbacila je danas tvrdnje da ne veruje u Bregzit i insistirala da će učiniti taj proces uspešnim „nezavisno od ishoda“ pregovora s EU.

Mej je za Bi-Bi-Si kazala da njen plan za trgovinske odnose s EU posle Bregzita nije mrtav, uprkos tome što ga lideri Unije odbacuju.

Pozvala je svoju vladajuću Konzervativnu stranku koja ja danas otvorila godišnju konferenciju u Birmingemu, da se „ujedini“ i podrži njen plan.

Bivši šef britanske diplomatije Boris Džonson, koji u petak nije isključio mogućnost da će pokušati da zameni Mej na čelu stranke i vlade, ocenio je da je njen plan za Bregzit „poremećen“ i da neće funkcionisati.

U najnovijem istupu protiv premijerkine strategije za Bregzit, Džonson je nagovestio da bi možda mogao da postigne bolji dogovor s Briselom nego ona.

„Za razliku od premijerke, ja sam se borio za ovo, ja verujem u ovo, mislim da je to prava stvar za našu zemlju i da ono što se dešava sada nije ono što je narodu obećano 2016. godine“, rekao je Džonson za Sandej tajms.

Mej, koja je u referendumskoj kampanji 2016. zagovarala ostanak Velike Britanije u EU, odgovorila je Džonsonu u intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC).

„Ja verujem u Bregzit. Verujem u Bregzit koji će poštovati glas gradjana, dok istovremeno štiti našu uniju, štiti radna mesta i garantuje uspeh u budućnosti. Zbog toga želim da postignem veoma dobar sporazum s EU o slobodnoj trgovini“, navela je britanska premijerka.

Dodala je da je spremna za mogućnost da ne bude dogovora dve strane u pregovorima o Bregzitu.

„Napravićemo uspeh od Bregzita, nezavisno od ishoda pregovora (s EU), navela je Mej.

Šest meseci pre izlaska iz Unije, pregovori dve strane o uslovima razlaza su u ćorsokaku, a vladajući britanski konzervativci duboko su podeljeni oko narednih koraka.

Četvorodnevna godišnja konferencija Konzervativne stranke počela je danas u Birmingemu, a Mej se nalazi pod pritiskom velikog broja članova partije, navodi Asošiejted pres.

Cilj Mej na ovoj konferenciji biće opstanak na čelu stranke, a time i vlade, usred sve većeg protivljenja njenom planu za Bregzit i sve veće podrške održavanju novog referenduma o britanskom članstvu u Uniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.