Tunis produžava vanredno stanje za još dva meseca

Vanredno stanje, koje je uvedeno u Tunisu nakon što je naoružani džihadista u junu na plaži u poznatom tuniškom odmaralištu ubio 38 stranih turista, biće produženo za još dva meseca, saopštila je danas kancelarija predsednika te zemlje.

„Posle konsultacija sa premijerom i predsednikom parlamenta, predsednik je odlučio da od 3. avgusta produži za dva meseca vanredno stanje koje je na snazi u celoj zemlji“, navodi se u saopštenju, a prenosi AFP.

Predsednik Tunisa Bedži Kaid Esebsi naložio je 4. jula, osam dana nakon napada izvedenog iz vatrenog oružja u mediteranskom letovalištu Port El Kantaui, uvođenje vanrednog stanja u zemlji u trajanju od 30 dana.

To je bila jedna u nizu mera koje su vlasti uvele nakon masakra na plaži, kojim je zadat težak udarac turističkoj industriji, ključnoj za ovu zemlju.

Među ostalim merama, vlada je prvi put počela da naoružava turističku policiju i da ih ojačava trupama, nastojeći da umiri strane vlade.

Međutim, Velika Britanija, čijih je 30 državljana ubijeno u napadu na plaži, upozorila je svoje građane da ne putuju u Tunis ako ne moraju, ističući da se više toga mora učiniti kako bi bili bezbedni na odmoru.

Vanredno stanje, za vreme kojeg su policija i vojska imale specijalna ovlašćenja, bilo je na snazi u Tunisu tokom tri godine, do marta 2014, nakon što je dugogodišnji sekularni predsednik Zin El Abidin Ben Ali zbačen sa vlasti u revoluciji 2011. godine, podseća francuska agencija.

(Tanjug)

Pročitajte još i:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.