U trendu

Zatišje u Libanu posle oružanih sukoba u kojima je poginulo šestoro ljudi

Škole, banke i vladine kancelarije širom Libana zatvorene su danas posle oružanih sukoba u kojima su pripadnici milicija ubili šestoro ljudi i terorisali gradjane Bejruta.

U jučerašnjem sukobu pucano je iz automatskog oružja i ispaljivane su granate na raketni pogon na ulicama glavnog grada Libana, Bejruta, nalik na najmračniju eru u istoriji te zemlje, gradjanski rat od 1975. do 1990. godine.

Vlada je danas pozvala na dan žalosti, a oružani sukobi povećali su opasnost od sektaškog nasilja u zemlji suočenoj sa najgorom ekonomskom krizom u svetu u poslednjih 150 godina.

Nasilje je izbilo na protestu koje su organizovale dve glavne šiitske organizacije, Hezbolah i Amal, pozivajući na smenu glavnog sudije u istrazi prošlogodinje razorne eksplozije u bejrutskoj luci.

Mnogi demonstranti su bili naoružani, ali se ne zna ko je prvi pucao i sukob se ubrzo pretvorio u žestoku ramenu vatre duž nekadašnje linije fronta u gradjanskom ratu koja je odvaja muslimanske od hrišćanskih područja u Bejrutu.

Sukob je trajao satima, a vozila hitne pomoći su žurila da odnesu ranjenike.

Sa zgrada se pucalo iz snajpera i meci su probijali prozore u okolnim stanovima, škole su evakuisane i stanovnici su se skrivali u skloništima.

Dve šiitske organizacije su rekle da su se demonstranti našli na udaru snajperista razmeštenih na krovovima optuživši hiršćansku desničarsku miliciju Libanske snage da je prva pucala.

Medju žrtvama svim šiitima su dva borca Hezbolaha.

Danas su stanovnici Tajuneha (Tayouneha), dela Bejruta u kome je izbio najveći sukob, čistili staklo na ulicama ispred radnji i stambenih zgrada, a vojnici su čuvali kvart i žičana ograde su postavljene na ulaze u ulice.

Poginuli pripadnici Hezbolaha i Amala će biti danas sahranjeni.

Napetost zbog eksplozije u luci joj više pogoršala situaciju u Libanu, uključujući pad nacionalne valite,hiperinflaciju, širenje siromaštva i krizu energije.

Istraga je fokusirana na nepropisno uskladištene hiljade tona amonijum nitrata koji je eksplodirao 4. avgusta 2020. godine.

U eksploziji je poginulo 215 ljudi, na hiljade ih je ranjeno i uništeni su delovi grada.

Bila je to najveća nenuklearna eksplozija u istoriji i dovela je do još veće krize u zemlji već suočene sa političkim podelama i finansijskim teškoćama.

Sudija Tarik Bitar je optužio i izdao poternice za bivšim ministrom finansija Libana koji je član Amala biskog saveznika Hezbolaha.

Bitar je takodje optužio tri bivša visoka vladina zvaničnika za namerno ubistvo i nemar koji je doveo do eksplozije.

Zvaničnci obe šitiske partije, uključujući lidera Hezbolaha Nhasana Nasralaha danima optužuju sudiju za politizovanje istrage.

Nijedan zvaničnik Hezbolaha medjutim nije optužen u istrazi koja traje 14 meseci.

Bitar je drugi sudija u komplikovanoj istrazi. Njegov prethodnik je smenjen posle sličnih optužbi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.