Šveđani pesmom odali počast majoru Gavriloviću (video)

Švedski hevi metal bend „Sabaton“ posvetio je svoju novu pesmu herojskim braniocima Beograda i majoru Dragutinu Gavriloviću u Prvom svetskom ratu, prenose mediji u Srbiji.

Druga na listi pesama, u najnovijem albumu koji je danas objavljen, je pesma Last Dying Breath, posvećena braniocima Beograda u Prvom svetskom ratu. U poslednje dve strofe pesme je i parafrazirani govor majora Dragutina Gavrilovića, koji je 1915. godine dao braniocima Beograda:

„Vaši životi su izbrisani. Napred u slavu za kralja i otadžbinu. Odbranite čast Beograda. Napred u slavu da se konačno suočite sa sudbinom“, glase poslednje dve strofe.

Tekst pesme sadrži i deo samog govora majora Gavrilovića.

Oko 14.30 major Gavrilović je prikupio svoja tri voda, dva voda 3. bataljona i Sremski odred i pred kafanom „Jasenicom“ izdao sledeću zapovest:

“Tačno u 15 časova neprijatelja se ima razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao.Vojnici! Junaci!Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i otadžbine. Vi nemate više da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje.Zato napred u slavu! Za kralja i otadžbinu! Živeo kralj! Živeo Beograd!”

Uz poklič srpski vojnici su krenuli u kontranapad. Međutim, snažna vatra austrijskih jedinica na nasipu podržana uraganskim dejstvom austrijske artiljerije odbila je i ovaj napad. Major Gavrilović je teško ranjen.

Ostavite komentar