U trendu

Danju kasarna, noću…

Britanija, nekada zemlja čvrste discipline i tradicije, danas za mnoge sve više postaje simbol dekadencije i opšte erozije morala, a poslednji u nizu događaja koji stvaraju ovakvu sliku o njoj jesu i reforme koje se očekuju ili već i sprovode u njenim oružanim snagama.

Pre dvadesetak godina bi, u ekspuritanskoj Britaniji, o ovoj delikatnoj temi bilo neprijatno čak i javno govoriti, a danas je već sasvim izvesno da će neoženjenim pripadnicima britanske vojske biti dozvoljene prekonoćne posete i „zabava“ u kasarnama. Zatvorite usta razjapljena od šoka, pa čitajte dalje – iznenađenja tek slede!

Neki zapovednici su već počeli da praktikuju nova pravila, a očekuje se da i ostali oficiri uskoro krenu njihovim stopama. U poplavi opšte „modernizacije“, „liberalizacije“ i „pluralizacije“ ionako nikad liberalnijeg (kakav eufemizam) i pluralističkijeg društva, povremeno se, očigledno, javljaju i izvesne „genijalne“ ideje o modernizaciji institucija kod kojih je konzervativnost sama suština njihovog postojanja. No, pošto se i Anglikanska crkva modernizovala – žene su se već odavno izborile za mesto sveštenika, rame uz rame sa muškarcima, a i homoseksualni brakovi su u ovoj crkvi OK – odluka britanske vojske deluje kao sasvim razuman i prihvatljiv potez.

Namera je, dakle, da se osavremeni „životni stil“ vojske i da se ovim potezom obezbedi veći godišnji priliv novajlija zainteresovanih za stalni vojni angažman. Maliciozni čitalac će se na ovom mestu setiti nedavnih billboard-a naše vojske koji za cilj imaju popularizaciju regrutacije (!) i sa osmejkom na usnama zlurado pomisliti kako su „sve vojske iste“, ali, pogrešiće: Britanci su bez premca. Mada, da su suptilniji – jesu.

Portparol britanskih oružanih snaga je ovim povodom izjavio: „Pravila i odredbe kojima vojni život obiluje ne korespondiraju sasvim sa Britanijom 21. veka“ – gle čuda, otvori nam čovek oči! A kao da mu nije bilo dosta, još dodade i ovo: „Kasarne su smeštene daleko od svakodnevnog života i čini nam se razumnim da vojnicima dozvolimo da im devojke dolaze u posetu.“

Vojnici smešteni u jednosobnim prostorijama u kasarnama moći će u njih da dovode (ima u srpskom i jedna za ovo adekvatnija reč, takođe sa korenom -vode, ali ostanimo na ovoj) svoje partnerke, a kako prostorije ovog tipa danas čine oko 15% kapaciteta, vojska namerava da poveća njihov broj. Sve u cilju sreće i blagostanja vernih joj vojnika! Neće svi, naravno, biti te sreće da se uvale u jednokrevetni raj, ali vojska misli na svu svoju decu: ostali vojnici imaće na raspolaganju „dobrotvorne kuće“, koje će vojnici moći da iznajmljuju. Još da počnu da im dele besplatne kondome, pa da cela Engleska pohrli u kasarne!

No, ako ste mislili da je to sve, prevarili ste se. Za one najnepoverljivije, vojska ima još kečeva u rukavu: pored druženja sa intimnim prijateljicama, vojnicima će na određenim mestima biti dozvoljeno i konzumiranje alkohola, a vojni vrh se, sve vrcajući od domišljatosti, nosi idejom i da vojnom osoblju koje je u dugotrajnim vezama sa svojim (pazite sad formulaciju!) partnerkama/partnerima omogući život u delovima kasarni koji su do sada bili namenjeni oženjenim oficirima.

Pa nije li to sjajno – ako želite da se stvarno zabavite u životu, batalite utakmice i fensi mesta. Vojska je prava stvar!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike