Kaširano uskršnje jaje

Praznici su vreme koje najčešće provodimo u krugu porodice. Evo jednog predloga kako da zabavite i obradujete najmlađe članove domaćinstva.
O kaširanju smo već pisali, a sada vam nudimo jednu praktičnu aplikaciju.
Za pravljenje kaširanog uskršnjeg jajeta biće vam potrebno sledeće:

  • gumeni baloni (mogu se kupiti svugde);

  • stara novinska hartija (sigurno negde imate zalihu koje biste na ovaj način mogli delimično da se rešite);

  • lepak za hartiju.

Možete korisititi beli lepak za drvo pomešan s vodom u odnosu 3/4 dela lepka prema 1/4 vode ili možete koristiti lepkove koje ćete sami napraviti od brašna i vode. Ovi "kuhinjski" lepkovi mogu se praviti na dva načina. Prvi je da pomešate brašno i hladnu vodu u odnosu 1:1, a drugi je da jedan deo brašna pomešate sa pet delova vode i kuvate do ključanja (neka ključa oko tri minuta), a zatim pustite da se ohladi. Neko koristi i lepak za tapete.

Postupak

Od stare novinske hartije isecite trake široke 3-4 cm. Naduvajte balon. Balon postepeno oblepljujte trakama novinskog papira prethodno potopljenim u lepilo. Lepite sloj po sloj. Kada završite jedan sloj, sačekajte da se malo prosuši pa zatim lepite sledeći. Dovoljna su tri ili četiri sloja papira. Sušenje možete ubrzati toplotom (fenom), ali pošto je ovde reč o balonu punjenom vazduhom, budite oprezni kako balon ne bi pukao usled širenja. Druga verzija je da ostavite jaje da se suši 24 sata na sobnoj temperaturi.
Suvo jaje možete prešmirglati finim brusnim papirom, obojiti u neku boju ili odmah šarati.
U celom ovom procesu mogu da učestvuju i deca, naročito u oslikavanju (može i prstima), ali tu onda treba obratiti pažnju na to da boje budu vodotopive i bezopasne po dečije zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.