U trendu

Vasiliju Sokolovu uručena Nagrada Srpskog PEN centra

BEOGRAD – Vasilij Sokolov ovogodišnji je dobitnik Nagrade Srpskog PEN centra za najboljeg prevodioca srpske književnosti.

Sokolovu je nagrada uručena na svečanosti u Srpskom PEN centru.

Nagradu je uručila Vida Ognjenović, predsednica Srpskog PEN centra, dok je o Sokolovu i njegovom prevodilačkom radu govorio Gojko Božović, potpredsednik Srpskog PEN centra.

Kako je naglašeno, prevodilački rad Vasilija Sokolova odlikuju tri ključne osobine: posvećenost, odlično poznavanje savremene srpske književnosti i pažljiv odabir knjiga koje prevodi i preporučuje ruskim čitaocima.

Sokolov je u besedi govorio o svojoj prevodilačkoj karijeri, o tome kako se, umesto za karijeru pesnika, opredelio za prevodilački rad, kako bira knjige za prevod i kako sarađuje sa piscima i izdavačima.

Sokolov je diplomirao srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost na Lenjingradskom univerzitetu.

Promenio je više zanimanja dok, od 1999. godine, nije postao profesionalni prevodilac srpske književnosti na ruski jezik.

Tokom svoje prevodilačke karijere Sokolov je na ruski jezik, potvrđujući se kao jedan od najznačajnijih prevodilaca srpske književnosti u Rusiji, preveo dela 41 srpskog pisca iz nekoliko generacija i poetičkih epoha iz moderne istorije srpske književnosti, najviše iz njenog savremenog perioda.

Od toga je kod vodećih ruskih izdavača u Moskvi i Sankt Peterburgu objavljena 31 knjiga, dok su dela ostalih prevedenih srpskih pisaca objavljeni u zbornicima, antologijama i književnim listovima i časopisima.

Među piscima čija je dela Vasilij Sokolov preveo na ruski jezik nalaze se Petar Drugi Petrović Njegoš, Jovan Dučić, Aleksandar Tišma, Svetlana Velmar-Janković, Dragoslav Mihailović, Bora Ćosić, David Albahari, Milica Mićić-Dimovska, Radovan Beli Marković, Slobodan Zubanović, Vladislav Bajac, Jelena Lengold, Dragan Velikić, Vladimir Pištalo, Vladimir Tasić, Srđan Valjarević, Vladan Matijević, Laslo Blašković, Uglješa Šajtinac i drugi.

Nagrada Srpskog PEN centra za najboljeg prevodioca srpske književnosti dodeljuje se od 1965. godine, a dobitnici nagrade su najznačajniji prevodioci srpske književnosti u proteklih više od pola veka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.