U trendu

Vukosavljević sa ambasadorom Meksika: Za još bolju saradnju

BEOGRAD – Bilateralni odnosi Srbije i Meksika dobri su u mnogim oblastima, a na polju kulture postoji otvoren prostor za čvršće kontakte i jaču saradnju, ocenili su danas ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i Mark Antonio Garsija Blanko, ambasador Meksika u Srbiji.

U planu je potpisivanje Sporazuma u oblasti prosvete, kulture i sporta između vlada Srbije i Sjedinjenih Meksičkih Država koji će omogućiti dvema zemljama otvaranje novih kanala komunikacije i širi spektar zajedničkih aktivnosti.

Postignut je dogovor da se osnaži prevodilačka delatnost i da Ministarstvo kulture i informisanja Meksiku pruži podršku u ideji da 2021. godine, kada se navršava 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, bude počasni gost Beogradskog sajma knjiga, saopštilo je ministarstvo.

Vukosavljević je naglasio da bi planirani prevod na srpski knjige „Opšta istorija Meksika“ omogućio našoj publici da bolje upozna ovu bratsku zemlju.

Meksički ambasador je Vukosavljeviću predstavio plan druge faze projekta digitalizacije filmova koji Meksiko sprovodi sa Jugoslovenskom kinotekom, ističući kako je na taj projekat veoma ponosan, budući da se on finansira preko meksičke firme koja je vlasnik mobilnog operatera VIP u Srbiji.

Na sastanku je bilo reči i o mogućnostima saradnje u oblasti arheologije i zaštite kulturnog nasleđa, s obzirom na to da je Meksiko država sa najviše arheoloških lokaliteta i veoma značajnim arheolozima. Izražena je obostrana namera da se upravo u ovom, za obe zemlje značajnom, polju ojača razmena iskustava kroz radionice i predavanja koja bi meksički stručnjaci održali na lokalitetima u Srbiji.

Vukosavljević i ambasador Garsija Blanko složili su se da bi trebalo proširiti spektar projekata koji bi doprineli učvršćivanju veza Srbije i Meksika u oblasti kulture.

Ministar je izrazio uverenje da bi kroz adekvatniju promociju Meksika, snažnog turističkog i ekonomskog lidera, građani Srbije dobili mogućnost da bolje upoznaju Sjedinjene meksičke države i pojačaju intenzitet komunikacije, razumevanja i saradnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.