U trendu

BL: „Eko toplane“ traže poskupljenje grejanja za 59 odsto

BANJALUKA – Banjalučko preduzeće „Eko toplane“ saopštilo je da je od 1. januara upitan nastavak sezone grejanja u Banjaluci, zbog poskupljenja energenata i da je Gradu ponovo upućen zahtev za povišenje cena grejanja od 59 procenata, prenosi Radio-televizija Republike Srpske.

Navodi se da uz poskupljenje energenata prihodi od prodaje toplotne energije po cenama utvrđenim još u februaru 2018. godine, „Eko toplane“ od januara postaju nelikvidne, a samim tim neće biti u mogućnosti da nabave energente, kao ni da obezbede nastavak proizvodnje i isporuke toplotne energije za oko 60.000 korisnika u Banjaluci.

„Kada je reč o poskupljenjima, u odnosu na 2018. godinu kada su utvrđene još aktuelne cene grejanja, do danas beležimo poskupljenje drvnog sortimenta od 46 odsto, dok je cena električne energije porasla za 100 odsto, sa daljom tendencijom rasta u narednom periodu. Troškovi mazuta u odnosu na 2018. godinu porasli su za 88 odsto, dok su troškovi tekućeg održavanja veći za čak 131 odsto“, navedeno je u saopštenju.

Preduzeće „Eko toplane“ je istaklo da očekuju poskupljenje grejanja za 59 procenata, ili kombinaciju subvencije iz gradskog budžeta uz manje povećanje cene grajanja, kako bi obezbedila
likvidnosti i nastavak grejne sezone.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.