U trendu

Nije Ε‘ala: druga najbolja valuta u svetu je – dinar

Srpski dinar je druga valuta u svetu sa najboljim performansama u proteklih 12 meseci, čemu je doprinela i činjenica da je proΕ‘log meseca dostigao najveΔ‡u vrednost prema evru u viΕ‘e od tri godine, ocenjuje danas američka agencija β€žBlumberg”.

IznenaΔ‘ujuΔ‡a odluka Narodne banke Srbije (NBS) da, treΔ‡i put u poslednjih sedam meseci, snizi kamatnu stopu Δ‡e, prema ocenama β€žBlumberga”, uliti dodatni optimizam investitorima u pogledu obveznica denominovanih u dinarima, koje su veΔ‡ u ovoj godini nadmaΕ‘ile sve hartije od vrednosti iz regiona.

Njujorőka agencija navodi da, za razliku od ostatka najvećeg dela evropskog kontinenta koji se kreće ka postepenom pooőtravanju monetarne politike, Srbija ne ide u tom smeru i da nema potrebe za skorijim povećanjem kamata, budući da je inflacija u februaru pala na donju granicu definisanog koridora NBS i da je nastavljena aprecijacija dinara.

β€žRaspoloΕΎenje prema srpskim obveznicama je pozitivno”, smatra strateg austrijske banke Rajfajzen u Beču Ε tefan Imre, i preporučuje kupovinu srpskih obveznica.

Inflacija je proőlog meseca drastično usporila na 1,5 odsto, őto je upola manje od stope iz decembra i 15-mesečni minimum.

Slabi cenovni pritisci Δ‡e opstati i u narednim mesecima, a inflacija Δ‡e se tek sredinom naredne godine pribliΕΎiti centralnoj vrednosti cilja NBS od 3,0 posto, saopΕ‘teno je juče iz te institucije.

Prinosi na 10-godiΕ‘nje obveznice Srbije su 5,88 procenata, Ε‘to je duplo viΕ‘e u odnosu na prinose na maΔ‘arske i čeΕ‘ke hartije od vrednosti , navodi β€žBlumberg” i dodaje da je Srbija jedna od malobrojnih zemalja u istočnoj Evropi koja i dalje nudi pozitivne realne prinose na kratkoročne investicije.

Izvrőni odbor NBS smanjio je na jučeraőnjoj sednici referentnu kamatnu stopu na nivo od 3,25 odsto sa prethodnog nivoa od 3,5 procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.