U trendu

Privrednicima Priboja predstavljeni programi podrške

PRIBOJ – Predstavnici Ministarstva privrede, Fonda za razvoj i Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) prezentuju danas u Priboju otvorene pozive i programe podrške privredi.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović rekla je da je Ministarstvo ove godine opredelilo 2,5 milijarde dinara za realizaciju programa podrške preduzetništvu i još 10 miliona evra iz sredstava Evropske unije.

“Svi naši programi zasnivaju se na kombinaciji bespovratnih sredstava i kreditne podrške, bilo od Fonda za razvoj ili poslovnih banaka, a veoma važno je da postoje posebni programi za početnike, ali i za zrelije firme i to za nabavku opreme i širenje investicija”, navela je Obradović Jovanović.

Fond za razvoj predstavlja kreditne linije sa najpovoljnijim uslovima za privrednike Srbije.

“Fond za razvoj, pored zajedničkih kreditnih linija sa bespovratnim sredstvima koje radi komisionio sa Ministarstvom privrede, ima i svoje kreditne linije, a to su: krediti za investicije do 10 godina sa kamatnom stopom od 1,8 odsto na godišnjem nivou i jednom godinom grejsa, krediti za trajna obrtna sredstva, kratkoročni, krediti za likvidnost, a imamo i razne olakšice kod vraćanja kredita ukoliko klijent zapadne u problem”, kazala je direktorka Fonda za razvoj Slađana Backović.

Direktor AOFI Dejan Vukotić naveo je da je tokom pandemije Srbija uspela da ostvari neverovatne ekonomske rezultate: prvi po rastu BDP-a u Evropi i istorijski najveci nivo od 53 milijarde, država je u tri paketa odvojila 900 milijardi pomoći privredi i uspela da zadrži nisku nezaposlenost od 10,6 odsto, nivo zaduženosti na 56 odsto i da privuče 3,9 milijardi stranih investicija.

“U svim ovim programima AOFI je aktivno učestvovala i naš fokus je u osiguranju potraživanja, odnosno obezbeđivanje srpskim izvoznicima da obezbede kontinuiranu proizvodnju i likvidnost tako što im garantujemo da će im inostrani kupci platiti”, rekao je Vukotić.

Iz opštine Priboj navode da su prethodnih godina pokazali da su servis privrednika, a što se vidi kroz razvoj Slobodne zone u Priboju i nova radna mesta, dok je u turizmu opština bila strateški partner domaćem investitoru.

“Uz ove programe koji se predstavljaju i uz pomoć Vlade Srbije imamo priliku da kao opština u četvrtoj zoni razvijenosti povučemo još više sredstava i napravimo još veći razvoj lokalne ekonomije što će usloviti novim radnim mestima, većim zapošljavanjem, rastom plata i ostankom stanovništva”, rekao je zamenik predsednika opštine Priboj Saša Vasilić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.