U trendu

DSS osudila imenovanje Maje Gojković na čelo Agencije za nuklearnu sigurnost

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je danas kao „tragikomično“ imenovanje predsednice Skupštine Srbije, Maje Gojković za predsednicu Upravnog odbora Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije (SRPNA).

DSS je pozvala Vladu Srbije da „prekine imenovanje partijskih kadrova na sva rukovodeća mesta u državi“ i upitala po kojem zakonu je omogućeno imenovanje Gojković na tu funkciju.

Ta stranka je navela da je Članom 9. Zakona o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija utvrdjeno da funkcioner ne sme biti direktor, zamenik ili pomoćnik direktora, član upravnog ili nadzornog odbora javnog preduzeća, ustanove, preduzeća ili bilo kojeg pravnog lica sa učešćem državnog kapitala, osim kada to propisano zakonom ili drugim posebnim propisom.

DSS je ocenila Maja Gojković, koja je na mestu u Upravnom odboru Agenciji zamenila „razrešenog doktora nauka sa renomiranog Instituta za fiziku, ni na koji način ne može da odgovori obavezama predsednika UO SRPNA u kojem su i dalje tri doktora nauka i profesora“.

„Ni najdobronamerniji ne mogu da potvrde da je Maja Gojković u stanju da valjano razume ono što je upisano u Zakon o zaštiti od jonizujućeg zračenja i o nuklearnoj sigurnosti, i u Odluku o osnivanju Agencije“, piše u saopštenju.

Vlada Srbije je 29. maja imenovala Maju Gojković za predsednicu Upravnog odbora SRPNA.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.