U trendu

Obradović (Dveri): Izgradnja fabrike Forverk u Preljini je srpska a ne nemačka investicija

Predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je da izgradnja fabrike kompanije „Forverk“ u Preljini kod Čačka nije nemačka, već srpska investicija.

„Čačak daje besplatno gradjevinsko zemljište u najatraktivnijoj industrijskoj zoni u višemilionskom iznosu u evrima, a Vlada Srbije daje dotacije za svako novootvoreno radno mesto i plus Čačak časti vlasnika nemačke firme ulicom u industrijskoj zoni. Dakle, to nije nemačka nego srpska investicija“, rekao je Obradović na konferenciji za novinare.

On je potavio pitanje zašto taj novac koji Vlada Srbije daje stranim kompanijama ne bi išao „u srpske džepove i srpskim privrednicima nego bogatim nemačkim kompanijama“.

Obradović je ocenio da se danas u Čačku „održava predstava“ povodom postavljanja kamena temeljca za fabriku Forverk kojoj prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, od koga danas očekuje „još jednu reviju lažnih obećanja“.

„Vučić je suspendovao Vladu Srbije i u poptunosti preuzeo sve aktivnosti Vlade i u Preljini će nastaviti takmičenje u lažnim obećanjima. Statistika je dokazala da se od onoga što je Vučić izgovorio u svojoj političkoj karijeri i od njegovih predizbornih i drugih obećanja 92 odsto ispostavilo kao laž“, rekao je Obradović.

Fabrika „Forverk“ gradi pogon za proizvodnju rezervnih delova za automobilsku industriju na prostoru bivšeg Hipodroma u Preljini, površine šest hektara.

Prema prvim najavama u novoj fabrici biće zaposleno 1.000 radnika.

„Forverk autotek“ je porodična kompanija iz Vupertala u Nemačkoj koja postoji već dva veka i veliki je dobovaljač i proizvodjač delova za Audi, Dajmler Krajsler, Folksfagen, BMV, Porše i Bentli.

Skupštinska Komisija za odredivanje imena ulica u Čačku donela je krajem maja odluku da ulica u kojoj se gradi nemačka fabrika dobije ime njenog vlasnika Petera Kelena.

Protiv te odluke bila je opozciona odbornička grupa Dveri i član Komisije istoričar Goran Davidović koji je u znak protesta podneo ostavku u toj Komsisiji ocenivši da je „to politička farsa, da se radi u ime ličnih interesa ili interesa odredjenih političkih grupacija, što je ponižavanje gradjana Čačka, ali i prošlosti tog grada“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.