U trendu

Popov povodom godišnjice napada u Novom Sadu: Ekstremistima u Srbiji neko komanduje

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da u Srbiji nema volje nosilaca vlasti da se sankcioniše postojanje i delovanja ekstremista.

On smatra  na to ukazuje činjenica da ni deset godina nakon napada neonacista na antifašističku kolonu gradjana u Novom Sadu, nema sudske presude.

„Mi ćemo, kada se vlast bude osećala previše ugroženom, tek videti koliko zaista postoji takvih grupa ili parastranačkih milicija“, rekao Popov za Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

On je ocenio da su tužilaštva, sudovi i policija „stavljeni pod kontrolu jedne stranke ili jednog čoveka“.

Popov je rekao da ekstremistima „neko jako dobro komanduje i upravlja“ o čemu svedoči i to što se „parade ponosa“ odvijaju bez incidenata od dolaska „naprednjaka“ na vlast.

„Ako je pre samo nekoliko godina, dok nisu bili na vlasti, bio razbijen centar Beograda i bilo povredjeno 80 policajaca, a sada kao da smo u Holandiji.., onda to samo znači da neko jako dobro njima upravlja“, kazao je Popov.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović ocenio je da sudjenje neonacistima ni deset godina nakon incidenta u Novom Sadu nije završeno jer nema političke volje da se okonča.

„Ti ekstremisti su verovatno na neki način povezani s državnim ili paradržavnim strukturama“, ocenio je Sejdinović.

Po oceni istoričara Milivoja Bešlina, pravosudni sistem u Srbiji je „duboko devijantan“ jer pošto deset godina od nasilja na antifašističkom skupu „nemamo procesuirane vinovnike tog dogadjaja, dakle one koji su kamenicama gadjali mirnu kolonu gradjana, govori zapravo da ova država žmuri na desno oko“.

Novosadski advokat Veljko Milić rekao je da „ne bi želeo da kažem da tužilaštvo i sud nisu imali dobru nameru.., ali uvek u takvim situacijama, kada postupak traje deset godina, prvo što pomislimo je da je moglo biti brže“.

VOICE je naveo da je tokom sudjenja promenjeno sedmoro sudija i pet zamenika tužilaca.

Pre deset godina, 7. oktobra 2007. u centru Novog Sada je posle skupa „Stop fašizmu“ 5.000 gradjana krenulo u povorci ka Keju žrtava racije, a iz dvorišta Doma Vojske kamenicama ih je napala grupa neonacista, iako je njihovo okupljanje policija zabranila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.