U trendu

Samit dve Koreje od 18. do 20 septembra

Severnokorejski vodja Kim Džong Un i južnokorejski predsednik Mun Džae-in imaće treći samit u Pjongjangu od 18. do 20 septembra da razgovaraju o nuklearnom razoružanju, objavljeno je danas u Seulu.

Tokom susreta dvojica vodja razgovaraće o pitanjima kao što su praktične mere koje treba preduzeti za denuklearizaciju Korejskog poluostrva, rekao je Čug Eui-jong, savetnik za nacionalnu bezbednost južnokorejskog šefa države posle povratka iz Pjongjanga.

Datumi sastanka na vrhu utvrdjeni su juče tokom Čungove posete Pjongjangu kada je on predao severnokorejskom vodji pismo od južnokorejskog predsednika.

Kim Džong Un je izrazio spremnost da saradjuje sa Seulom kao i sa Vašingtonom na denuklearizaciji, dodao je južnokorejski izaslanik.

„Kim Džong Un je izrazio čvrstu rešenost za denuklearizaciju Korejskog poluostrva s namerom da blisko saradjuje s SAD da ostvari taj cilj“, rekao je Čung.

Na istorijskom samitu američkog predsednika Donalda Trampa i Kim Džong Una 12. juna u Singapuru postignut je kompromis o potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva, ali je dogovor bio neprecizan najavljeno je da će se uslovi i datumi odrediti tokom kasnijih pregovora.

To obećanje bilo je daleko od prvobitnog cilja SAD, što je bila „potpuna, proverljiva i nepovratna denuklearizacija“ Severne Koreje.

Propratni pregovori Vašingtona i Pjongjanga tapkaju u mestu već nedeljama.

Medjutim južnokorejski izaslanik je rekao da poverenje severnokorejskog vodje u Trampa ostaje nepromenjeno.

„Kim je rekao da ima teškoća u pregovorima izmedju Severne Koreje i SAD ali da je njegovo poverenje u Trampa nepromenjeno“, rekao je južnokorejski izaslanik.

Severnokorejska agencija KCNA je takodje izvestila da je Kim ponovio svoju volju za denuklearizacijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.