Desičar Đapić pretio ambasadoru SAD zbog donacije Srbu

ZAGREB – Anto Đapić, predsednički kandidat i lider stranke Desno napo je i pretio ambasadoru SAD u Zagrebu, Vilijamu Kohorstu, zbog američke donacije vredne 350.000 dolara za obnovu mesnog spomen doma borcima NOB u Srbu i poručio da će posledice toga podneti i sam Donald Tramp.

Ne samo da je prozvao abasadora Kohorsa, već se Đapić, piše hrvatski portal Novosti, obrušio pritom i na celokupnu američku administraciju, posebno na bivšeg predsednika Baraka Obamu, pa već uobičajeno na SNV i Milorada Pupovca, a nije propustio da upozori i Donalda Trampa da bi ga ovaj američki potez mogao koštati pobede na predstojećim predsedničkim izborima u SAD.

Lično će se, kazao je, potruditi da njegovo saopštenje o toj donaciji dođe do svakog američkog Hrvata, koji nakon toga neće glasati za Trampa.

Naveo je i da s obzirom na to da namerava da se kandiduje na izborima za predsednika Hrvatske siguran je, kaže, da će mu reagovanje protiv ovakve američke politike doneti pobedu.

A, ako bude predsednik Hrvatske, poručio je, sa njim neće biti šale, pa bi Kohorsta u tom slučaju čekala karta „u jednom pravcu“, odnosno bio bi proteran.

Američki ambasador Kohorst u petak je, naime, zajedno sa zamenicom načelnika opštine Gračac Rajkom Rađenović, svečano uručio donaciju za obnovu objekta u kojem je smešteno više udruženja, mesni odbor i Hrvatska pošta.

Na objektu su propalli krov i stolarija, pa su svi zaposleni morali da se isele iz njega.

Kako sami nemaju novca, a nisu naišli na razumevanje županijskih i državnih vlasti, meštani Srba odlučili su da apliciraju za kod američke Ambasade u Zagrebu, koja ga je prepoznala problem i finansijski podržala renoviranje.

Projekt obnove finansirala je Evropska komanda vojske SAD – EUCOM sa 250.000 dolara, dok je za sprovođenje bio zadužen U.S. Army Corps of Engineers (USACE).

U pripremu je uloženo još 100.000 dolara. Lokalnom udruženju Una u izradi idejnih planova pomogla je agencija UNDP sa 65.000 kuna, a SNV je opremio deo kancelarijskog prostora sa 50.000 kuna. Poseban naglasak, kako su pisale Novosti, bio je stavljen na obnovu muzeja NOB-a, uređenje male sale za projekciju filmova prilikom obeležavanja Dana ustanka i prijem gostiju i učesnika proslave.

Kohorst je tom prilikom rekao da mu je čast da može svečano da obeleži završetak renoviranja doma, posebno istakavši važnost partnerstva s hrvatskim građanima.

„Verujem da će društveni dom biti vredan resurs u vašoj zajednici. Svima nama u američkoj Ambasadi je drago što ćemo moći da se vratimo u Srb i svedočimo poboljšanju rada i života svih ljudi u tom mestu“, rekao je Kohorst.

Dodao je da je čitao o istoriji Srba i da mu je Milorad Pupovac pomogao svojim uvidom.

„Znam da je ovde bilo puno tragedije i nadam se da će u budućnosti te rane zaceliti i da će se krenuti dalje“, zaključio je američki diplomata.

Takav potez američke Ambasade Đapić je nazvao „otvorenim neprijateljskim delovanjem prema hrvatskom narodu“.

„Američko finansiranje spomen doma lažnim partizanskim borcima u Srbu ne želim da adresiram vama na obraz i savest, jer je vrlo verovatno odluku o tome donela Obamina administracija. To što ste uradili je direktan udar protiv hrvatskog naroda, a ne može biti ni pomoć hrvatskim građanima, jer srpska i komunistička simbolika Srba je terorističke prirode, koja isključuje samu mogućnost postojanja bilo čega hrvatskoga, pa i građana“, napisao je još Đapić.

On je pritom uporedio obnovu društvenog doma u Srbu sa ni manje ni više nego – podizanjem spomenika i veličanjem Osame bin Ladena u Njujorku.

Istovremeno, Đapić je zamerio američkom diplomati što je letos kritikovao ustaški pozdrav „za dom spremni“.

Potom se obrušio na SNV i Pupovca s kojima, kako je rekao, vrlo ružno i neprijateljski sarađuju zaposleni u američkoj Ambasadi u Zagrebu, koji prepisuju „klevetničke navode“ iz Biltena SNV za potrebe izveštaja američke administracije o stanju ljudskih prava.

Završio je pretnjom Korhostu i konstatacijom da su Hrvatskoj „srpske politike uz pomoć velikih međunarodnih silnika i igara u poslednja dva veka uzele dve trećine istorijskog životnog prostora, a ponajviše zbog politika američke administracije i, kako je naveo, vaših predstavnika u BiH.

„Tamo smo i danas izloženi kombinovanom srpsko-islamističkom udaru i preti nam nestanak“, napisao je Đapić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.