U trendu

Dvojica osumnjičenih za ubistvo Amerikanca na Zakintosu puštena uz kauciju

Jednom Srbinu je odredjen pritvor do sudjenja, a dvojica su puštena uz kauciju danas posle saslušanja pred istražnim sudijom na grčkom ostrvu Zakintosu zbog ubistva 22-ogodišnjeg Afroamerikanca Bakarija Hendersona.

Četvrtom osumnjičenom koji se danas pojavio pred sudijom dozvoljeno je kratko odlaganje i biće saslušan sutra, kada će biti odlučeno šta će biti snjim. Dvojici koji su pušteni na slobodu, odredjena je kaucija od 5.000 evra.

Njih četvorica deo su grupe od devet muškaraca starih izmedju 18 i 34 godine, osumnjičenih za ubistvo 22-godišnjeg Bakarija Hendersona 7. jula. Medju osumnjičenima je jedan Grk, sedmorica su Srbi i jedan je britanski državljanin srpskog porekla. Hendersona je u petak na smrt pretukla grupa muškaraca ispred noćnog kluba u kvartu Lagana na Zakintostu.

Petorici ostalih osumnjičenih koji su se juče izjasnili tokom 12-očasovnog saslušanja odredjen je pritvor do sudjenja, navodi agencija AP.

Juče su iskaze istražnom sudiji dali 34-godišnji Grk, 32-godišnji britanski državljanin za koga se tvrdi da je srpskog porekla, i trojica državljana Srbije – dvojica 18-godišnjaka i jedan 21-godišnjak.

Portparol grčke policije Teodoros Hronopulos rekao je da je pravi uzrok tuče nejasan, ali da je počela ubzro pošto je Henderson snimio selfi sa jednom od konobarica u baru.

Grčki tužilac i istražni sudija su ranije danas odlučili da u pritvoru ostanu petorica srpskih državljana od devetorice saslušanih zbog ubistva američkog mladića.

Najavljena optužnica protiv petorice odnosi se na ubistvo s predumišljajem, preneli su danas grčki lokalni mediji.

RTS prenosi, pozivajući se na izvor iz Ministarstva spoljnih poslova da je jednom Srbinu odredjen pritvor do 18 meseci, da dvojica imaju mogućnost da se brane sa slobode, dok se za četvrtog još čeka odluka.

Državljani Srbije kojima je odredjen pritvor biće prebačeni u zatvor u gradiću Avlonu, koji se nalazi 50-ak kilometara od Atine, navodi RTS.

Dopisnica RTS-a iz Atine navodi da su medijske spekulacije o navodnom izručenju srpskih državljana američkom pravosudju bez osnova, jer će se njima suditi po grčkim zakonima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.