U trendu

Jandroković sutra u Blajburgu, umesto u nedelju

ZAGREB – Predsednik Sabora Gordan Jandroković neće ove godine ići na centralnu komemoraciju u Blajburg, ali će tamo boraviti sutra, kada će posetiti i Macelj i Tezno, baš kao što je to učinila hrvatska predsednika Kolinda Grabar Kitarović prošle sedmice.

Na centralnu komemoraciju, Jandroković će poslati predsednika saborskog Odbora za izbor imenovanja i upravne poslove Antu Sanadera (HDZ).

Iako to nije bilo formalizirano Sabor su na blajburškoj komemoraciji po pravilu predstavljali ili njegov predsednik ili neko od potpredsednika.

Međutim, ove je godine ispalo da niko od njih iz raznih razloga neće biti na komemoraciji.

Željko Reiner (HDZ) pre dva dana otklonio je mogućnost da, kao što je to bio slučaj prošlih nekoliko godina, on bude izaslanik Sabora koji je od 2016., nakon povratka HDZ-a na vlast, ponovo postao pokrovitelj ove manifestacije.

Na Blajburgu u nedelju neće biti ni drugi potpredsednik Sabora iz redova HDZ-a Milijan Brkić.

Prema pisanju riječkog Novog lista, Brkić je u ovom trenutku pod velikim političkim pritiskom vezano za aferu SMS-a.

Još još uvek nije poznato hoće li Brkić ići u Austriju u svojoj režiji.

Treći potpredsednik Sabora je iz redova vladajuće većine i zastupnik italijanske nacionalne manjine Furio Radin i zbog njegovih svetonazorskih i političkih stavova nemoguće je da bi Jandroković njega imenovao kao izaslanika, a Radin nešto tako zasigurno ne bi ni prihvati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.