U trendu

Sramotan tekst o Jasenovcu: „U logoru su se zabavljali“

Tekst koji je „Večernji list“ objavio o Jasenovcu, u kom se, između ostalog, navodi da je u tom logoru bilo zabave, je sramotan, ocenjuje portal Indeks.

Sporni tekst je napisao Milan Ivkošić, koji je u svojoj kolumni za „Večernji list“ logor u Jasenovcu, naime, predstavio kao radno-rekreacijski kamp u kojem su se logoraši — zabavljali, navodi hrvatski portal.

Indeks potom navodi da bi svakom razumnom to izgledalo toliko nerealno da bi odmah pomislio da u stvari to nije tako napisano, ali na žalost jeste. „Tačno je tako napisano“, navodi index i prenosi odlomak iz teksta:

„U logoru je bilo dosta radionica u kojima su zatvorenici mogli da pokažu i svoje kreativne sposobnosti i sposobnosti za izradu komplikovanih proizvoda. Tako su u jednoj radionici izrađivani delovi za automobile i avione. Te su ga radionice činile radnim, rad je obeležavao svakodnevni život“, prenosi B 92.

Indeks ocenjuje da je po desničarskom kolumnici Jasenovac bio mesto koje je zatvorenicima Jevrejima i Srbima, ustaškom režimu nepogodnim Hrvatima i drugima, omogućavao priliku za kreativnost, suprotno, uvaženom mišljenju da je to bilo zatočeništvo u kom su ljudi bili terani na prisilan rad i ubijani.

Ali to nije sve, navodi Index i dodaje da tekst postaje još odvratniji: „Ali u tom je životu bilo i nečega što je prenosiocima mita o isključivo zločinačkom Jasenovcu najteže priznati. To jest, u logoru je bilo i zabave. Bilo je sportskih utakmica, pogotovo fudbalskih, koncerata, pozorišnih predstava među kojima su izvođena i dela što su ih stvarali sami zatvorenici.“

Autor teksta Ivkošić pozvao se na detalje iz knjige Igora Vukića kog je opisao kao „hladnog istraživača predanog činjenicama“, ali čija je biografija više nego sporna, objašnjava dalje Index i dodaje da na kraju svoje kolumne Ivkošić, predvidljivo, umanjuje broj stradalih u Jasenovcu, a knjigu „filoustaškog revizioniste Vukića“ naziva „golemim doprinosom istraživanju istine o Jasenovcu očišćene od ideologizacije, pristranosti, afektivnosti i nasleđa koje čine velikosrpske i komunističke krivotvorine“.

„Odvratno čak i za Ivkošića“, zaključio je hrvatski portal.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)