U trendu

Ugovor o Transportnoj zajednici BiH će potpisati tek kada dobije bezuslovan pristanak RS

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas da će Bosna i Hercegovina potpisati ugovor o Transportnoj zajednici Zapadnog Balkana tek kada dobije „bezuslovan pristanak“ Vlade Republike Srpske na to.

„Nije dobra vest da nije potpisan ugovor o osnivanju Transportne zajednice, iako mi očekujemo od svih koji učestvuju u tom procesu visok stepen odgovornosti“, kazao je Zvizdić novinarima u Sarajevu.

On je kazao da prihvatanje tog ugovora mora da bude bezuslovno, dodavši da Savet ministara BiH ne može prihvatiti bilo koji „vanustavni“ uslov.

„Ne mogu se prihvatiti uslovi izmene ugovora s obzirom da je pripremljen i potpisan od drugih zemalja Zapadnog Balkana“, istakao je Zvizdić, podsetivši da je Predsedništvo BiH taj ugovor potvrdilo još pre sedam godina.

„Ugovor je potvrdjen od Predsedništva 2010. godine i tada nije bilo nikakvih prigovora niti uslova. Proces će biti završen tek onda kada dobijemo bezuslovno mišljenje Vlade RS“, istakao je predsedavajući Saveta ministara BiH.

Zvizdić je još kazao da se na Samitu lidera Zapadnog Balkana u sredu u Trstu razgovaralo o potrebi očuvanja mira u regionu, i o daljem procesu reformi u BiH.

„Govorili smo o potrebi očuvanja mira i stabilnosti i o daljoj borbi protiv korupcije i kriminala. Evropska perspektiva BiH je još jednom vrlo jasno potvrdjena. Dinamika će zavisiti od brzine delovanja vlasti“, istakao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.