Ne verujte deci, pozovite 19833!

Svako treće dete je žrtva neke vrste uznemiravanja na internetu, a svaka četvrta devojčica pristane da se nađe sa nepoznatom osobom koju je upoznala preko društvenih mreža, to je samo jedan od razloga za osnivanje Nacionalnog kol-centra za bezbednost dece na internetu, koji počinje danas da radi.

Preko Nacionalnog kol-centra, besplatnim pozivom na broj 19833, roditelji i deca moći će da telefonom, ali i imejlom, video-pozivom, na društvenim mrežama i na sajtu prijave uznemiravanje i neprimerene sadržaje. Ministarstvo telekomunikacija je prošle godine iniciralo donošenje Uredbe o bezbednosti i zaštiti dece na internetu, a jedna od mera je upravo osnivanje Centra, objašnjava u emisiji „Sputnjik intervju“ državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Doktorka Željka Košutić, koja je šefica Kabineta za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja u Institutu za mentalno zdravlje, kaže da se stručnjaci te ustanove sve češće susreću sa posledicama koje nepravilno i nekontrolisano korišćenje interneta ostavlja na decu. Najvažnije je da roditelji reaguju na vreme. Kod dece se javlja poremećaj sna, ne idu u školu, a kasnije se vidi da je razlog to što dugo vremena provode na internetu, kaže doktorka za Sputnjik.

Ona dodaje da roditelji treba da prate šta deca rade na internetu. Veoma je važno što duže kontrolisati njihovo prisustvo na društvenim mrežama, treba, ako je moguće, imati i njihovu šifru, kako biste mogli da kontrolišete da li prihvataju za prijatelje ljude koje ne poznaju lično, upozorava doktorka Košutić.

Ona dodaje da deca to prihvataju kao istinu, i da se zato dešava da dolazi i do seksualnog nasilja, ali najčešće se dešava da su deca izložena vršnjačkom nasilju. Prihvatanje vršnjaka deci je od osme godine života izuzetno važno, zato se trude da se na bilo koji način dopadnu vršnjacima. Ovaj način ponašanja može dovesti i do fizičkog nasilja. Operateri Nacionalnog kol-centra moći će da prepoznaju gde vodi određeno ponašanje, jer je reč o koordinaciji u koju je uključeno više stručnih službi, kaže sekretarka Matić.

Ona dodaje da treba odati priznanje Odeljenju za visokotehnološki kriminal MUP-a, koje već dugo uspešno radi na ovim prestupima. Inače, resorno ministarstvo je kroz projekat „Klikni bezbedno“ još 2010. godine počelo da se bavi ovim problemom, kasnije ga je preuzela „Net patrola“. Nažalost, trend, ne samo kod nas, već i u svetu, jeste veliki porast zloupotrebe interneta. U poslednjih godinu dana digitalno nasilje se povećalo za 88 odsto u odnosu na prethodne tri. Ministarstvo telekomunikacija pokušava da predupredi probleme, a osnivanje Nacionalnog kol-centra samo je jedna od mera. Istovremeno se radi na izmeni zakona u ovoj oblasti, a u toku je procedura donošenja državne Strategije informatičke bezbednosti, čiji je veliki deo posvećen zaštiti bezbednosti dece na internetu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike