U trendu

Opštinama 60 dana da izvrše usklađivanje sa novim Statutom

BEOGRAD – Odluka o promeni Statuta Grada Beograda stupila je na snagu početkom ovog meseca, a gradonačelnik Zoran Radojičić kaže da se očekuje pojačana aktivnost gradskih opština radi usklađivanja njihovih sa novim gradskim Statutom.

Radojičić je istakao da opštine dužne su da u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu Statuta Grada izvrše usklađivanje svojih statuta.

On je podsetio da se jedna od važnih nadležnosti koje je Grad preneo na gradske opštine odnosi na obavljanje poslova iz oblasti uređenja slobodnih površina unutar blokova, uređenja zelenih površina i uređenja dečjih igrališta.

„Jedan od motiva za prenošenje ove nadležnosti gradskim opštinama je činjenica da će opštine u koordinaciji sa građanima te poslove obavljati još efikasnije, što će doprineti boljoj uređenosti grada“, naveo je Radojičić, a navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Posebno su značajne promene Statuta koje se odnose na nadležnosti prigradskih opština, pre svega u urbanističkoj i komunalnoj delatnosti.

Radojičić je dodao da će nove nadležnosti, koje su prenete na pojedine gradske opštine, iz oblasti urbanizma ubrzati dinamiku pokrivenosti Grada planskom dokumentacijom, čime će se stvoriti uslovi za još brži ekonomski razvoj grada.

„Cilj donošenja ovog Statuta bio da se nastavi sa decentralizacijom kako bi gradska, odnosno opštinske uprave bile što efikasnije u pružanju usluga građanima. Naravno da poveravanje novih nadležnosti obavezuje Grad da prilikom donošenja budžeta za narednu godinu opredeli opštinama sredstva za izvršavanje tih nadležnosti“, istakao je Radojičić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.