U trendu

Zajedno, Demokratska stranka i Srce: Problemi poljoprivrednika su problemi svih građana

Stranka Zajedno, Demokratska stranka i pokret Srce podržali su današnji protest poljoprivrednika u Srbiji i ocenili da su njihovi zahtevi legitimni, ukoliko država želi da sačuva poljoprivredu.

„Vapaj poljoprivrednika traje već duži vremenski period, pri čemu je naročito izražen u poslednjih godinu dana, međutim i dalje nedovoljno glasan za čelnike države“, navodi se u saopštenju tih stranaka.

Ukazano je da su glavni problem i okidač za pokretanje blokada i protesta poljoprivrednika loši uslovi u poljoprivredi, koji su kulminirali prošle godine i doveli do toga da građani koji obrađuju zemlju i hrane stoku ne mogu da žive od svog rada.

„Subvencije od 6.000 dinara, skupo gorivo i inputi, nestabilno tržište, neizvesnost cena žitarica, mleka, mesa i voća naveli su poljoprivrednike na proteste. Trenutna vlast nema osećaj za razvoj poljoprivrede i prema koracima koje trenutno preduzimaju, tj. ne preduzimaju, vidi se njihova apsolutna nezainteresovanost za poljoprivrednike, nezainteresovanost za milion i po ljudi u Srbiji“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je aktuelna vlast ugrozila egzistenciju poljoprivrednika i njihovih porodica, ali i prehrambenu sigurnost cele zemlje.

Po oceni stranaka, „SNS je Srbiju sveo na zemlju koja mora da uvozi osnovne prehrambene namirnice da bi prehranila svoje stanovništvo“.

Smatraju da subvencije po hektaru, regresi za đubrivo, gorivo bez akcize i pdv-a nisu bacanje novca već ulaganje u poljoprivredu i mnogostruko bi se vratilo.

„Kako je i u slučaju poljoprivrednika, izlazak na ulicu jedini vid borbe koji im je preostao, pozivamo ih da zajedničkim snagama na protestu u petak pokažemo da zajedno možemo stvoriti sigurno društvo u kom niko neće da strahuje za svoj život i egzistenciju. Ni učenik, ni roditelj, ni nastavnik, ni poljoprivrednik“, naveli su stranka Zajedno, Demokratska stranka i pokret Srce.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.