U trendu

Zaustaviti paljenje strnjišta, pogubne posledice, velika šteta

BEOGRAD – Posledice požara koji je nastao paljenjem strnjišta na području Specijalnog rezervata prirode „Carska bara“ predstavljaju jasno upozorenje da se mora ustanoviti efikasan sistem mera kako bi se ubuduće takve pojave predupredile, konstatovano je danas na sastanku više nadležnih ministarstava.

Posledice mogu biti pogubne, a šteta ogromna i teško nadoknadiva, upozoreno je na zajedničkom sastanku u Palati Srbija predstavnika ministarstava zaštite životne sredine, poljoprivrede, unutrašnjih poslova i građevinarstva posvećen rešavanju problema paljenja strnjišta.

Ukazano je i da je zbog vremenskih prilika uzrokovanih klimatskim promenama, pojava požara na strnjištima postala učestala, saopštilo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Na sastanku je prihvaćena inicijativa Ministarstva zaštite životne sredine da se uspostavi koordinacija nadležnih ministarstava na čelu sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i pokrene pitanje usaglašavanja zakonskih odredbi i kaznene politike koja reguliše ovaj problem kroz različite sektorske oblasti.

Istovremeno, neophodno je javnosti, pre svega poljoprivrednicima, ukazati svu pogubnost loše agrotehničke prakse kako bi se ona zauvek prepustila istoriji.

Zajedničko angažovanje i rad na sprečavanju pojava uništavanja strništa paljenjem požara biće operacionalizovano kroz naredne aktivnosti ministarstava, zaključeno je na sastanku.

Ministarstvo zaštite životne sredine je, u okviru ukupnih aktivnosti na rešavanju negativnih pojava koje degradiraju i ugrožavaju životnu sredinu, pokrenulo inicijativu za zajedničko rešavanje problema paljenja strništa svih nadležnih organa u Srbiji.

Paljenje strništa, odnosno žetvenih ostataka, davnašnja je primitivna agrotehnička mera kojoj poljoprivrednici protivzakonito pribegavaju kako bi izbegli neophodne troškove, ali umesto ušteda, stvaraju veliku opasnost za okolinu, zagađenje životne sredine, nanose štetu poljoprivrednom zemljištu i ugrožavaju sveukupan biodiverzitet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.