U trendu

Ekonomist: Pobunjenik u Beloj kući

Donald Tramp žestoko kritikuje svet koji je nasledio kao predsednik a američki saveznici su zabrinuti i to s pravom, piše ugledni britanski časopis Ekonomist.

„Vašington se nalazi usred revolucije. Prekidanje Trans-pacifickog partnerstva, zahtevanje pregovora o NAFTA, zid na granici sa Meksikom, zahladenje odnosa sa EU, napadi na medije, samo su neki od Trampovih poteza“, piše list, uz upozorenje da američki saveznici sada moraju da planiraju svet bez vođstva SAD, prenosi Telegram.hr.

U politici haos obicno vodi do neuspeha, piše „Ekonomist“. Međutim, obecanja koja su u kampanji izgledala kao preterivanje su izgleda deo plana i ozbiljne pobune ciji je cilj da se protrese Vašington i svet, navodi se u tekstu.

Ta pobuna je pocela korišcenjem besa, dodaje časopis podsećajući da su Trampove pristalice uverene su da će Tramp rasterati „podmuklu i pohlepnu“ elitu iz njihovih salona u Vašingtonu.

Njegovi saradnici Stiv Benon i Stiven Miler upravo su tu logiku preneli u Vladu. Svaki put kada demonstranti i mediji istupe protiv Trampa, njima je to dokaz da on radi nešto ispravno.

Politika sukoba je prilagođena pogledu na svet koji odbacuje decenije američke spoljne politike, ocenjuje Ekonomist.

Tactički, Trump ima malo vremena za multilaterlana tela koja upravljaju svim od bezbednosti do trgovine i čovekove okoline i veruje da od njih imaju koristi manje zemlje dok SAD plaća račun, navodi list.

Benon i drugi i strateški odbacuju americku diplomatiju, ukazuje Ekonomist. Oni veruju da multilateralizam utelovljuje zastareli liberalni internacionalizam. Današnja ideološka borba nije u odbrani univerzalnih ljudskih prava nego o odbrani „judeo-hrišcanske“ kulture od nasrtaja drugih civilizacija, narocito od islama, prenosi Telgram.hr

Gledano kroz ovu prizmu, UN i EU su prepreke, a Vladimir Putin, u ovom trenutku, potencijalni saveznik, navodi „Ekonomist“.

Bez aktivne americke podrške i ucestvovanja, svetska globalna mašinerija saradnje bi mogla da propadne. Svetska trgovinska organizacija ne bi mogla da bude vredna svog imena, a UN bi postao zapušten. Bezbroj ugovora i konvencija bili bi narušeni, upozorava Ekonomist.

Prvi zadatak je po mišljenju ovog lista ograničiti štetu. Umereni republikanci i americki saveznici trebalo bi da mu kažu zašto Benon i njegovi saradnici ideolozi nisu u pravu. Cak i u najužem smislu americkog vlastitog interesa, njihovi apetiti za bilateralizam su pogrešni, ne samo zbog ekonomske štete.

Tramp treba da bude uveren da su savezi najveci americki izvor snage, smatra list.

Savezi Americi pomažu da se izdigne iznad njenih regionalnih rivala – Kine u istocnoj Aziji, Rusije u istocnoj Evropi, Irana na Bliskom istoku, piše Ekonomist.

Ako Tramp uistinu želi „Ameriku na prvom mestu“, njegov prioritet bi trebalo da bude jacanje veza, a ne sukobi, piše Ekonomist, penosi „Blic.“

Ukoliko on ovaj savet bude ignorisao, američki saveznici moraju da teže ocuvanju multilateralnih institucija za vreme nakon Trampa, jacanjem njihovih finansija i smanjenjem razdora izmedu njih. Moraju da planiraju svet bez americkog vodstva, zaključuje Ekonomist.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.