U trendu

Erdogan dolazi u Nemačku zbog kampanje? Berlin za to ne zna

Zvanični Berlin nije obavešten o tome da turski predsednik Tajip Redžep Erdogan želi da dođe u Nemačku kako bi na svoje sunarodnike apelovao da podrže referendum o ustavnim promenama koji se u Turskoj održava 16. aprila.

List „Bild“ prenosi reči visokog nemačkog diplomate da Erdogan želi da dođe u Nemačku u martu kako bi vodio kampanju i ohrabrio oko 1,5 miliona Turaka da glasaju na referendumu o povećanju ovlašćenja turskog predsednika.

„Čim stvarno saznamo za tu posetu, ne samo iz anonimnih izvora velikih nemačkih medija, pozabavićemo se time“, rekao je portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova Martin Šefer

Neki analitičari smatraju da Nemačka treba da blokira takvu posetu ili barem pošalje snažne signale Erdoganu da se uzdrži od vođenja kampanje u Nemačkoj za izmenu turskog ustava.

Šefer je rekao da vlasti još razmatraju zahtev Ankare da se državljanima Turske koji žive u Nemačkoj omogući da glasaju na referendumu u ambasadama i konzulatima, a što je bio slučaj na prethodnim izborima u Turskoj, navodi Rojters.

On je takođe najavio da će organi vlasti istražiti medijske navode da predstavnici turskog konzulata u Severnoj Rajni i Vestfaliji podstiču turske roditelje i nastavnike da špijuniraju pristalice imama Fetulaha gulena koga Ankara optužuje za pokušaj puča u julu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)