U trendu

MSP Ukrajine: Posledice za RF ako prizna LNR i DNR

KIJEV – Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine upozorilo je Rusiju na posledice priznavanja samoproglašenih Luganjske Narodne Republike (LNR) i Donjecke Narodne Republike (DNR), navodeći da neće biti nikakvih pravnih posledica, ali da će se Ruska Federacija suočiti sa odgovorom svetske zajednice, prenela je ukrajinska ambasada u Beogradu.

U saopštenju se navodi da bi priznanje LNR i DNR značilo da se Rusija „svesno povukla iz Minskih sporazuma“ i da bi takav korak zadao „ozbiljan udarac političko-diplomatskom rešavanju situacije u Ukrajini“.

Navodi se i da Rusija u tom slučaju neće moći da predstavi upravu na teritorijama Luganske i Donjecke oblasti kao „nezavisne subjekte“, niti će moći da „prikrije svoju umešanost kao jedne od strana oružanog sukoba u Donbasu“.

Ocenjuje se da će podrška ruskog predsednika Vladimira Putina Rezoluciji Državne dume o priznavanju LNR i DNR imati šire razorne posledice po međunarodne zakone, kao i globalnu bezbednosnu arhitekturu.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine u saopštenju poziva Moskvu da zauzme konstruktivan stav kako bi se napredovalo u okviru pregovaračkih formata.

„U suprotnom Rusija će biti u potpunosti odgovorna za rušenje Minskih sporazuma i proces mirnog rešavanja oružanog sukoba“, stoji u saopštenju.

Državna duma Rusije izglasala je danas nacrt rezolucije o priznanju Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.