U trendu

Plaše se Rusa: Obaveštajne agencije SAD skrivaju podatke od Trampa

Američke obaveštajne agencije skrivaju poverljive podatke od predsednika SAD Donalda Trampa u strahu da bi mogle da završe u ruskim rukama, prenose američki mediji.

„Od 20. januara radimo pod pretpostavkom da Kremlj ima svoje uši unutar sobe za situacije u Beloj kući“, rekao je visokorangirani zvaničnik Pentagona za „Njujork obzerver“.

Dodaje da nema mnogo toga što Rusi ne znaju u ovom trenutku.

Nacionalna bezbednosna agencija SAD (NSA) prestala je da šalje posebne izveštaje namenjene isključivo predsedniku, dok su ostale agencije počele da ograničavaju podatke koje dostavljaju, obično ne navodeći izvore ili način kako se došlo do podataka.

Čak i kada bi u potpunosti verovali predsedniku, pripadnici obaveštajne zajednice su zabrinuti zbog drugih osoba u njegovoj administraciji koje imaju veze sa Rusijom, prenosi Jutarni.hr.

Obaveštajci su primetili zabrinjavajuć trend, da informacije iz ruske propagande nalaze put do službenih zahteva tajnim službama. Trampovi savetnici za nacionalnu bezbednost raspitivali su se o poljskim upadima u Belorusiju, iako ne postoje nikakvi izveštaji o poljskim upadim, sem članaka na ruskom sajtu „Sputnik“ koji je u vlašnistvu vlasti.

Obaveštajne službe saveznika SAD takođe su saopštile da ne žele da dele operativne podatke koji bi mogli da završe u ruskim rukama.

Tramp je u međuvremenu napao obaveštajnu zajednicu, nakon što je početkom nedelje zatražio ostavku savetnika za nacionalnu bezbednost Majka Flina, juče je na pres konferenciji branio Flina i optužio agencije za curenje poverljivih podataka, rekavši da podatke dele kao slatkiše.

U međuvremenu, Putin je danas izjavio kako se nada boljoj saradnji između obaveštajnih agencija Rusije i SAD, dodavši da je jako bitno uspostaviti zajedničko delovanje u cilju borbe protiv terorizma.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.