U trendu

Proslava u Dubaiju: Orila se srpska muzika i povelo kolo

DUBAI – Na svečanosti povodom proslave Dana državnosti Srbije 15. februara na Svetskoj izložbi Ekspo u Dubaiju, u centralnoj Al Vasl kupoli, orila se se tradicionalna srpska muzika i povelo kolo.

Na otvaranju proslave nacionalni ansanbl „Kolo“ je izveo splet tradicionalnih srpskih igara iz pet regija Vojvodine, KiM, istočne, zapadne i centralne Srbije.

„Već par meseci se pripremamo za ovaj nastup za Dan državnosti na Ekspu. Hteli smo da povedemo publiku u šetnju kroz našu zemlju, kao i da bude dinamično i zanimljivo. Mislim da so se na napravi način predstavili za početak“, rekao je novinarima direktor ansambla „Kolo“ Vladimir Dekić.

Zatim je premijerno nastupila Gudačka reprezentacija mladih, koje vodi violinista Stefan Milenković, koji će večeras i sam zasvirati na Ekspu.

Milenković je kazao novinarima da je veoma ponosan.

„Ne mogu biti ponosniji, ovo je nešto najlepše, oni su nešto najbolje što svet može da ponudi, a ne govorim samo o Srbiji. To je prosto jednstvena kombinacija – da iznesu jedan ovakav program na ovom mestu. To je kombinacija i osećajnosti i otvorenosti duše i srčanosti“, rekao je Milenković.

Dodao je da reprezentaciju čine mladi iz raznih škola, kao i da većina od njih živi u Srbiji, ali da su se okupili specijalno za tu priliku, kao i da su imali samo pet proba, pošto nikada pre nisu svirali zajedno.

Milenković je rekao da to nije klasičan kamerni okrestar, pošto ima šest violina i po jednu violu, čelo i bas.

Dodao je da je ceo program pisan i aranžiran za tu priliku i da je prvo izvedeno delo iz UAE, jedna od njihovih najpoznatnijiih melodija koja govori o lepoti njihove zemlje i osnivaču njihove zemlje, kao poklon za domaćine.

Nakon toga orkestar izveo poslednji stav Svite koji je napisala Ana Krstajić specijalno za tu priliku, dok će večeras biti odsvirana sva tri stava Svite, koja je zasnovana na srpskim pesmama i igrama.

Srbija danas slavi Dan državnosti – Sretenje u spomen na početak Prvog srpskog ustanka 15. februara 1804. godine i čin proglašenja Sretenjskog Ustava Kneževine Srbije 15. februara 1835. godine.

Proslava u Dubajiu, u organizaciji Privredne komore Srbije i Vlade, nastavljena je u Paviljonu Srbije, a prate je brojni biznis i kulturni događaji, među kojima je i investiciona konferencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.