U trendu

Rastavljene korejske porodice nadaju se susretu

Članovi porodica rastavljenih u toku rata na Korejskom poluostrvu izražavaju nadu da će se sresti sa svojim najbližima, te poručuju da je potrebno organizovati sastanke s rođacima što hitnije, javlja južnokorejska agencija Jonhap.

Kako navodi agencija, prema podacima Ministarstva za ujedinjenje i Korejskog Crvenog krsta, procenjuje se da 131.200 rastavljenih porodica čeka da se sastane s rođacima.

Podaci su, navodi se, pokazali da je 62,6 procenata građana Južne Koreje koji se nadaju susretu sa svojim rođacima – starosti iznad 80 godina, što ukazuje da je potrebno što hitnije organizovati susret.

Brata Čung Vanga (78) silom je odvela vojska Severne Koreje u toku Korejskog rata 1950-1953 i on se prijavio na listu za šusrete rastavljenih članova porodica, ali nije bio pozvan.

„Voleo bih da znam da li je živ ili ne. Moja majka je umrla pre oko 20 godina jako pateći za njim“, rekao je Čung.

Prošle nedelje Seul je ponudio održavanje unutar-korejskih vojnih pregovora 21. jula sa ciljem da se smanje tenzije na granici, ali i otvorene razgovore s Crvenim krstom s namerom da se od 1. avgusta vrate sastanci s članovima porodica.

Predsednik Južne Koreje Mun Dže-in zalagao se za oštar odgovor Severnoj Koreji nakon nuklearnih i raketnih provokacija, ali je takođe zahtevao i dijalog sa Pjongjangom naglašavajući da je rešenje pitanja susreta rastavljenih porodica najveći prioritet.

Međutim, kako agencija navodi, Pjongjang ima nameru da ovaj problem politizuje, tražeći da u zamenu za porodične sastanke Seul vrati 12 radnica iz Severne Koreje koje su radile u Kini i koje su prošle godine prešle u Južnu Koreju.

Severna Koreja tvrdi da ih je „špijunska agencija“ Južne Koreje namamila i kidnapovala, dok Južna Koreja tvdi da su žene došle svojevoljno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.