Ispod betona i mina pronađena nacistička „vremenska kapsula“ (video)

Tzv. ‘vremenske kapsule’ širom sveta se zakopavaju već vekovima. U njih se stavljaju predmeti koji na neki način obeležavaju svakodnevicu života u određeno vreme. Mnogo je njih kroz godine potpuno propalo, ali istoričari i arheolozi su ovog puta imali veliku sreću.

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

U Poljskoj su, naime, naišli na vremensku kapsulu koju su nacisti zakopali za vreme izgradnje nacističke trening – škole u gradu Zlocienijek, koji je za vreme Drugog svetskog rata bio deo Trećeg Rajha.

Arheolozi su inače za postojanje kapsule znali već godinama, ali su nacisti uložili mnogo truda u to da maksimalno otežavaju dolazak do nje. Naime, stručnjaci su morali da se probijaju kroz debeli sloj betona, mina i sloj podzemne vode.

Kada su otvorili kapsulu, istoričari su u njoj pronašli fotografije Adolfa Hitlera, dve kopije Majn Kampfa, promotivne letke za Falkenburg (nemačko ime za Zlocienijek) i kovanice. Sve te stvari su u savršenom stanju i izgledaju isto kao i pre 80 godina kada su zakopane.

Svi predmeti prebačeni su u muzej, gde će biti prevedeni i adekvatno zaštićeni pre nego postanu dostupni svim zainteresovanim stanovnicima, prenose mediji.

Ostavite komentar

Ostavite komentar