U trendu

Razigrani plemić

„Građanin plemić“, dramski komad koji je francuski kralj Luj XIV jednostavno naručio od Žana Batista Poklena, poznatijeg kao Molijer, prikazan je u Beogradu, i to u izvedbi francuskog baleta. I mada je u pitanju dramolet, komad je pre svega zamišljen kao smešni turski balet, koji je primarno imao cilj da zabavi vladara. Ipak, publika Jugoslovenskog dramskog pozorišta nije bila samo zabavljena. Ako se uzme u obzir to da je komad napisan davne 1670. godine, čudesna je aktuelnost koju su slikom i rečju francuski umetnici uspeli da prenesu auditorijumu.

Trupa koju su Beograđani ugostili i kasnije pozdravili gromoglasnim aplauzom poznata je pod imenom „Poem armonik“, a beogradskoj pozorišnoj publici predstavio ih je reditelj Benžamen Lazar, kao i umetnički „vođa“ Vensan Dimetr. Autori inače svoju postavku baziraju na zapisima o originalnoj verziji Molijerovog komada koja je izvedena u zamku Šambor. Oni takođe ističu da je Molijer prilikom pisanja ovog komada imao pomoć i u Liliju, te tako dele zasluge za stvaranje ovog dramskog klasika. Koreografiju je osmislio Sesil Rusa, a raskošne kostime koji su zadivili publiku potpisuje Alen Blanšo. Sve to bilo je veoma estetizovano raspoređeno u prostoru koji je osmislio Adlin Karon. Uz malo bojazni da li će svi učesnici i sva scenografija uspeti da stanu na scenu Jugoslovenskog dramskog pozorišta, publika se ubrzo prepustila umetničkoj energiji koja ju je zasula sa scene.

Komad „Građanin plemić“ jedan je inače od ređe izvođenih Molijerovih komada kod nas, mada se još uvek igra u Beogradu, doduše sa bitno smanjenim koreografskim elementima u odnosu na verziju koju su nam ponudili Francuzi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.