U trendu

Una Stanić i Stevan Jovanović otvaraju Bunt festival

BEOGRAD – Violinistkinja Una Stanić i kontrabasista Stevan Jovanović nastupiće zajedno sa kamernim orkestrom „Muzikon“ na sceni Kolarca na otvaranju Festivala umetničke muzike „Bunt“.

Kamernim orkestrom Muzikon upravljanje gošća iz Austrije Betina Šmit.

Na programu koncerta su dela Kusevickog i Šuberta.

Una Stanić, dobitnica preko 30 domaćih i međunarodnih nagrada, je već postala omiljeno mlado lice naše koncertne scene. Održala je već preko 200 koncerata širom sveta.

Stevan Jovanović završava master studije kontrabasa na Univerzitetu za muziku i dramu u Beču i član je nekoliko srpskih i austrijskih kamernih formacija i orkestara, kao i svetskih omladinskih orkestara.

Dvoje solista pratiće orkestar „Muzikon“, osnovan prošle godine da ostvari kreativnu vezu između mladih slušalaca i klasičnog i savremenog koncertnog repertoara. Njegovi članovi su najbolji profesionalci Srbije, a koncertmajstori, po pozivu, dolaze iz raznih etabliranih evropskih orkestara i ansambala.

Ovoga puta „Muzikon“ će voditi Vesna Stanković, prva violina Bečkog kamernog orkestra.

Koncerti u okviru festivala su, osim klasičnog repertoara i usmerenosti na umetnost izvođaštva mladih solista i zvuk violončela, ove godine proširili tematsko polje na etničku muziku sveta pa će tako, osim Bilje Krstić i „Bistrika“ sa narodnim pesmama balkanskog regiona, publika moći da čuje i vidi mini-spektakl „I Exist“ to Rajastan“ čuvenog nemačko-turskog gitariste i pevača Marka Sinana kome će se, na sceni „Raša Plaović“, pridružiti i čuvena violinistkinja i pevačica Iva Bitova, kao i pevačica Radšu Bopa, a sa romskom muzikom njihove postojbine, indijske države Radšastan.

Pratiće ih konsort sastavljen od članova dva orkestra: Drezdenskih filharmoničara i „Orkestra bez granica“.

Ovom tematskom segmentu festivala pripada i koncert popularne turske umetnice na narodnom žičanom instrumentu kemenče, Nermin Kajugsuz.

Klasični koncerti su ove godine podeljeni između najmlađih i najiskusnijih domaćih umetnika.

Prva dva koncerta festivala rezervisana su za violinistkinju Unu Stanić, kontrabasistu Stevana Jovanovića, violončelistu Vuka Ovaskainena i violinistkinju Milicu Zulus, mlade umetnike več ovenčane mnogim međunarodnim nagradama.

Završetak festivala, zato, pripada iskusnim domaćim umetnicima. Sandra Belić i Nemanja Stanković obojiće zvukom violončela još jedan koncert sa delima Boamortijea, Šnitkea i Kodaja, dok će flautista Ljubiša Jovanović zatvoriti festival jednim od svojih podviga: izvešče celovečernji koncert posvećen delima savremenih srpskih autora za flautu-solo.

Polovina ovog programa biće svetske premijere ostvarenja koje su domaći kompozitori napisali baš kao porudžbinu za Bunt festival čime se broj premijera koje je Jovanović tokom godina odsvirao popeo na preko stotinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.