U trendu

3 dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju

Ekonomisti Abidžit Banerdži, Ester Duflo i Majkl Kremer dobitnici su Nobelove nagrade za ekonomiju za 2019. za „njihov eksperimentalni pristup ublažavanju siromaštva na globalnom nivou“, saopštila je juče Švedska kraljevska akademija nauka u Stokholmu.

„Ovogodišnji laureati uveli su novi pristup u dobijanju pouzdanih odgovora o najboljim načinima borbe protiv globalnog siromaštva“, saopštili su članovi Akademije.

„Ukratko, to podrazumeva podelu ovog pitanja na manja, efikasnija pitanja, kao na primer koje su to najefikasnije intervencije za unapređenje obrazovanja ili zdravlja deteta“, navodi se u zvaničnom obrazloženju Švedske kraljevske akademije.

Nagrađeni ekonomisti su, kako je saopšteno, pokazali da se na ta manja, preciznija pitanja, često najbolje može odgovoriti kroz pomno osmišljene eksperimente među ljudima koji su najteže pogođeni posledicama siromaštva.

Uprkos nedavnim dramatičnim poboljšanjima, jedno od najhitnijih pitanja čovečanstva je smanjenje globalnog siromaštva u svim njegovim oblicima, poručuju iz Akademije.

„Više od 700 miliona ljudi i dalje živi sa izuzetno niskim primanjima, a svake godine oko pet miliona dece mlađe od pet godina i dalje umire od bolesti koje se često mogu sprečiti ili izlečiti jeftinim tretmanima“, dodaje se u saopštenju Akademije.

Banerdži i Duflo su profesori na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu, dok je Kremer profesor na Univerzitetu Harvard. Duflo je tek druga žena u istoriji koja dobija Nobelovu nagradu za ekonomiju i, takođe, najmlađi dobitnik tog prestižnog priznanja ikada.

Prošlogodišnja Nobelova nagrada za ekonomiju otišla je u ruke američkih ekonomista Vilijama Nordhausa i Pola Romera. Nordhaus je dobio nagradu za rad u oblasti „klimatske ekonomije“, odnosno uticaja klimatskih promena na ekonomije, a Romer za endogenu teoriju rasta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)